admin/ October 25, 2017/ Ingrediente/ 6 comments

ONCOFORTE  Curcuma longa – Turmeric

Descriere – origine, botanică, istorie – Turmericul

Turmericul sau ”șofranul indian” este originar din India și are culoare intensă, galben-portocalie. Acesta a fost folosit de-a lungul timpului ca remediu tămăduitor, condiment sau colorant textil natural. Turmericul este ingredientul de bază pentru curry, alături de ghimbir.

Distribuția geografică este în sudul Asiei: Cambodgia, China, India, Indonezia, Java, Madagascar, Malaezia, Filipine și Vietnam.
India are o rată foarte scăzută a cancerului de prostată, a ulcerelor gastrice și se crede că acest lucru este legat de dieta indienilor, bogată în turmeric și alte alimente pe bază de plante. Curcumina, o componentă a turmericului are aroma distinctivă de piper și are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Curcuma longa crește pe malul râurilor și este adaptată pentru a rezista la secetă datorită rizomilor, care sunt un adevărat depozit suplimentar de nutrienți și apă.

În China, Curcuma longa se cultivă în principal în provinciile Zhejiang și Sichuan. Se recoltează după ce frunzele de pe tulpină se usucă, iar tuberculul sau rizomul se prepară sub formă de pulbere fină.

Proprietăți terapeutice – Turmericul

Proprietățile sale medicinale sunt de mare interes și au atras un număr mare de cercetători care au studiat compușii numiți curcuminoide, substanțe biologic active din turmeric care îi conferă un număr mare de proprietăți. Constituenții activi sunt uleiul turmeronic, iar dintre curcuminoidele solubile în apă, în principal curcumina, care este în centrul celor mai multe studii. Studiile in vitro sugerează că aceasta acționează ca un fitoestrogen slab.
Folosit ca și condiment, turmericul dă un gust deosebit alimentelor. Pulberea de turmeric este tonică, are beneficii calmante pentru articulații, ficat și stomac. De asemenea, femeile apreciază beneficiile calmante, dacă este folosit în perioadele de disconfort lunar. Proprietăţile cele mai apreciate ale turmericului sunt cele de

 • Antioxidant, anihilare a radicalilor liberi
 • Antiinflamator (1)
 • Antitumoral (2)
 • Imunomodulator (3)
 • Neuroprotectiv (4)

Compoziție fitochimicale – Turmericul

Rizomul de turmeric conține componente importante, menționate mai înainte, curcuminoidele, care includ curcumina, demetoxicurcumina și bisdemetoxicurcumina. Cel mai intens studiată este curcumina, care reprezintă, în medie 5 % din pulberea de turmeric și care dă și culoarea galbenă a turmericului.

Și alte componente au activități biologice importante, acestea fiind proteinele, carbohidrații, mineralele (potasiu, sodiu, fier etc), vitaminele din grupul B și C, uleiuri volatile, acid a-linolenic, acizi grași omega 3, etc.

Studii științifice – Turmericul

Curcumina a făcut obiectul a peste 5.600 de studii publicate de-a lungul anilor. Pentru aceasta s-au făcut peste 600 de recomandări, i s-au găsit potențiale utilizări preventive și terapeutice și s-au găsit formule și asocieri pentru a face extractul standard biodisponibil.

Cercetătorii au identificat în rizomul de turmeric, în mere și în sâmburii din struguri mai mulți compuși naturali care au potențialul de a “înfometa” tumorile și de a le reduce dimensiunile, după cum notează cercetătorul Stefano Tiziani de la Universitatea Austin din Texas, care a prezentat aceste descoperiri, realizate alături de colegii săi, în jurnalul “Precision Oncology”.(5)

Profesorul Anderson de la Universitatea de Medicină Emory a arătat că turmericul poate fi utilizat ca terapie complementară sau ca terapie alternativă pentru cancer, având un puternic rol antioxidant, antiviral și antibacterian. Acesta spune că este deja utilizat în unele spitale americane în mod integrat împotriva cancerului colonorectal, deoarece are efect antimicrobian, administrat zilnic în doze de 3,2 g.

Toți cei care doresc să construiască un program terapeutic anticancer ar trebui să se gândească serios la includerea curcuminei pe această listă. Starea de inflamație din organism duce la boli cronice sau chiar la cancer, de aceea este foarte important de știut că acțiunea puternic antiinflamatorie a medicamentelor cu compuși COX-2, poate fi înlocuită de componenții curcuminoizi prezenți în Curcuma longa.

S-a demonstrat că acele curcuminoide prezente în turmeric îmbunătățesc fluxul sanguin spre celule, se comportă ca o cheie genetică supresoare asupra tumorilor, ucigând celulele canceroase și inhibând dezvoltarea metastazelor. S-a arătat totodată că sporesc eficiența anumitor medicamente folosite în chimioterapie, inhibând în același timp toxicitatea lor asupra celulelor sănătoase. Studiul a fost efectuat pe bolnavi cu cancer pancreatic.(6)

Se știe că tipul de cancer ovarian nu este ușor de detectat, dar și faptul că se răspândește rapid în abdomen și pelvis. Din păcate, simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu – presiune abdominală, balonare, durere, disconfort pelvian, gaz persistent, indigestie sau greață, constipație, urinare frecventă, etc. Tratamentul acestui tip de cancer produce efecte secundare severe, cum ar fi durerea neuropatică, afectarea rinichilor, căderea părului etc.

Extractele naturale care pot reduce aceste efecte secundare și pot ajuta în timpul sau după tratamentul medicamentos sunt din ce în ce mai căutate. Un mare potențial îl are și acest condiment, turmericul, prezent sub formă de extract din pulbere în compoziția Oncoforte®.

Comandaţi Acum! >    Livrarea Gratuită

Turmericul are o activitate semnificativă împotriva cancerului pentru că induce apoptoza în celulele cancerigene din ovare. Apoptoza indusă de curcumină se efectuează în mai multe moduri, pe căi de semnalizare celulară.

Există mai multe căi cunoscute pentru inducerea apoptozei (moartea celulară programată a celulelor tumorale) de către curcumină în cancerul ovarian. Este demonstrată creșterea catalizatorului Caspase-3, care este un mediator, o proteină implicată în apoptoză și scăderea proteinei NF-kappa B, cu rol de semnalizare a inflamației celulare. Acest lucru ar putea inhiba dezvoltarea cancerului ovarian cu până la 89%.

Extractele de turmeric și-au dovedit eficiența în cancer gastric (7), în cancer pancreatic (8), în cancer de sân (9), în cancer hepatic (10) sau în cancer de colon (11). Toate aceste studii efectuate în instituții de cercetare sau medicale de prestigiu fac ca alegerea extractului de turmeric să fie inevitabilă într-o formulă atât de complexă ca cea a suplimentului Oncoforte®

Comandaţi Acum! >       Livrarea Gratuită

Bibliografie:

1.Yun JM, Jialal I, Devaraj S. Epigenetic regulation of high glucose-induced proinflammatory cytokine production in monocytes by curcumin. J Nutr Biochem. May 2011;22(5):450-458.

2.Seehofer D, Schirmeier A, Bengmark S, et al. Inhibitory effect of curcumin on early liver regeneration following partial hepatectomy in rats. J Surg Res. Aug 2009;155(2):195-200.

3.Jantan I, Bukhari SN, Lajis NH, et al. Effects of diarylpentanoid analogues of curcumin on chemiluminescence and chemotactic activities of phagocytes. J Pharm Pharmacol. Mar 2012;64(3):404-412.

4.Cemil B, Topuz K, Demircan MN, et al. Curcumin improves early functional results after experimental spinal cord injury. Acta Neurochir (Wien). Sep 2010;152(9):1583-1590; discussion 1590.

5.Alessia Lodi, Achinto Saha, Xiyuan Lu, Bo Wang, Enrique Sentandreu, Meghan Collins, Mikhail G. Kolonin, John DiGiovanni, Stefano Tiziani. Combinatorial treatment with natural compounds in prostate cancer inhibits prostate tumor growth and leads to key modulations of cancer cell metabolism. npj Precision Oncology, 2017; 1 (1) DOI: 10.1038/s41698-017-0024-z

6.Kanai M, Yoshimura K, Asada M, et al. A phase I/II study of gemcitabine-based chemotherapy plus curcumin for patients with gemcitabine-resistant pancreatic cancer. Cancer Chemother Pharmacol. Jul 2011;68(1):157-164.

7.Curcuzedoalide contributes to the cytotoxicity of Curcuma zedoaria rhizomes against human gastric cancer AGS cells through induction of apoptosis. Jung EB, Trinh TA, Lee TK, Yamabe N, Kang KS, Song JH, Choi S, Lee S, Jang TS, Kim KH, Hwang GS.
J Ethnopharmacol. 2017 Nov 2;213:48-55. doi: 10.1016/j.jep.2017.10.025. [Epub ahead of print]

8.Curcumin Induces Autophagy, Apoptosis, and Cell Cycle Arrest in Human Pancreatic Cancer Cells.
Zhu Y, Bu S. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:5787218. doi: 0.1155/2017/5787218. Epub 2017 Sep 10. PMID: 29081818

9.Metastatic genes targeted by an antioxidant in an established radiation- and estrogen-breast cancer model. Calaf GM, Roy D. Int J Oncol. 2017 Nov;51(5):1590-1600. doi: 10.3892/ijo.2017.4125. Epub 2017 Sep 14. PMID: 29048630

10.Nanocurcumin-Mediated Down-Regulation of Telomerase Via Stimulating TGFβ1 Signaling Pathway in Hepatocellular Carcinoma Cells. Shariati M, Hajigholami S, Veisi Malekshahi Z, Entezari M, Bodaghabadi N, Sadeghizadeh M. Iran Biomed J. 2017 Oct 10. [Epub ahead of print]
PMID: 28992682

11.Inhibitory Effects of Culinary Herbs and Spices on the Growth of HCA-7 Colorectal Cancer Cells and Their COX-2 Expression. Jaksevicius A, Carew M, Mistry C, Modjtahedi H, Opara EI.
Nutrients. 2017 Sep 21;9(10). pii: E1051. doi: 10.3390/nu9101051. PMID: 28934138

12.www.mskcc.org

13.www.ncbi.nlm.nih.gov

6 Comments

 1. Poate fi consumat si de persoanele care au ulcer ?

  1. Atât turmericul cât și produsul finit Oncoforte au un efect antiinflamator și antiseptic, pe lângă toate celelalte beneficii. Răspunsul este da, și chiar ameliorează și ajută la vindecarea ulcerului. În India chiar se studiază posibilitatea ca din turmeric să fie produs un medicament pentru ulcer.

 2. Si eu folosesc des pulberea de turmeric pentru proprietatile sale antiinflamatoare.

  1. Bună ziua Manuela
   Mulțumim pentru citirea articolului și pentru că apreciezi calitățile pulberii din rădăcină de turmeric. În compoziția Oncoforte se află încă 25 de ingrediente cu acțiuni dintre cele mai diverse și benefice. Poate fi consumat și în lipsa vreunei afecțiuni.
   Multă sănătate îți dorim!

 3. Bună ziua, pentru o persoană cu cancer de colon operat și cu tratament de aproape 1 an , chimioterapie, medicamente , suplimente în special turmeric și care acum este într-o fază destul de bună , recomandați acest supliment Oncoforte ?

  1. Bună ziua Popa Mirela,
   Chiar dacă nu putem da recomandări medicale pe acest site, vă putem spune că Oncoforte, prin compoziția sa complexă și acțiunile antioxidante și de reglare a imunității este indicat oricărei persoane aflată în situația persoanei despre care vorbeați, cu atât mai mult cu cât orice persoană aflată sub tratament chimioterapeutic suferă o dezechilibrare semnificativă a imunității.
   Vă dorim multă sănătate!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*