admin/ October 4, 2017/ Ingrediente/ 4 comments

 

Oncoforte – Arctium lappa – Brusture

Descriere – origine, botanică, istorie – Brusture

Arctium lappa, cu denumirea populară brusture, crește în regiunile temperate, din Scandinavia până la Marea Mediterană, dar și în China, Japonia și India, unde era folosit în scop culinar. A fost aclimatizat aproape pretutindeni și se găsește în zonele cu soluri de tip humus, în care se găsesc cantități însemnate de azot. Este considerată o plantă sălbatică, o buruiană (crește pe terenuri necultivate, neîngrijite), dar a început să fie și cultivată.

Rădăcina de Arctium lappa se recoltează toamna, împreună cu acea tulpină subterană care depozitează substanțele nutritive, numită rizom. După recoltare rădăcinile se spală, se taie pe lungime în strat cât mai subțire și se pun la uscat.

În Evul Mediu, medicii foloseau rădăcina de brusture pentru a opri celulele canceroase să se înmulțească.

În Europa, rădăcina de brusture a fost considerată vreme de secole cel mai important remediu medicinal pentru detoxifiere, pentru curățarea sângelui, a limfei și a ficatului.

În Germania medievală, Hildegard de Bingen a folosit extract din rădăcină de brusture pentru tratarea tumorilor canceroase.

La noi în țară, în trecut, țăranii români culegeau de pe câmpuri rădăcinile de brusture sălbatic care erau folosite în scop culinar (rădăcina uscată are un gust asemănător morcovului) dar și în scop medicinal. 

Compoziție fitochimicale – Brusture

Brusturele are un rizom scurt, cărnos, cu un conținut mare de nutrienți și continuat cu o parte pivotantă lungă de până la 50 cm, de culoare brun-cenușie.

Rădăcina conține inulină (o fibră nedigerabilă, un oligozaharid), acid cafeic, ulei eteric, vitamine din complexul B, nitrat de potasiu, steroli, hormoni vegetali, taninuri, mucilagii, lignani.

Inulina are rolul de a stimula creșterea bacteriilor benefice din colon, inclusiv bifidobacterii și lactobacili, considerată a fi un prebiotic, protejând împotriva agenților patogeni, a toxinelor și a agenților cancerigeni care provoacă inflamații și cancer.

Proprietăți terapeutice – Brusture

Artizanal se prepară decocturi din rădăcină de brusture pisată diluată în oțet, țuică sau tărâțe de borș.

Acțiunile farmaceutice recunoscute sunt acelea de

 • Calmant al colicilor intestinale
 • De reducere a stărilor de vomă
 • Antiseptic intestinal, stimulent al digestiei, diuretic (2)
 • Antiinflamator renal, calmant al durerilor de cap, expectorant (1)(2)
 • Antiseptic pulmonar
 • Reduce glicemia şi proteinuria, fiind un adjuvant în diabet (1)

Brusturele neutralizează radicalii liberi din sânge, elimină ureea și alte substanțe reziduale din organism, deci are efect antioxidant și ajută la oxigenarea celulară. Un bun echilibru redox știm că potențează activitatea tuturor antioxidanților intracelulari. Scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge, îmbunătățind fluxul sanguin.

Rădăcina de brusture este recunoscută de mii de ani pentru capacitatea sa de a purifica sângele și de a regla metabolismul energetic. Are efecte antiinflamatorii și antibacteriene puternice asupra organismului uman. Studii recente arată că datorită conținutului în acizi fenolici, quercitină și luteol are efect antioxidant puternic.

Ar mai trebui adăugat că brusturele împiedică înmulțirea microbilor și are acțiune antitermică crescută.

Arctium lappa, brusturele, ajută cicatrizarea, este frecvent folosit în afecțiuni dermatologice. Brusturele este considerat un adevărat elixir de toamnă, un antidot pentru toate bolile.  Este recunoscută și acțiunea detoxifiantă a acestei rădăcini-minune. Extractul natural curăță prompt și eficient colonul, spală rinichii prin efectul său diuretic puternic, ajută la eliminarea surplusului de apă din corp prin transpirație și urină. Detoxifierea este primul și cel mai important pas pentru blocarea instalării bolilor, de la banalele infecții până la afecțiunile endocrine sau tumorale.

Cel mai important însă este efectul antitumoral al extractului din rădăcină de brusture, care împiedică dezvoltarea necontrolată a celulelor.

Studii științifice – Brusture

Fitoterapeuți renumiți spun că extractul din rădăcina de brusture poate opri metastaza, fiind astfel un potențial tratament natural antitumoral (6).

Comandaţi Acum! >    Livrarea Gratuită

Studiile pe animale în caz de cancer de sân, pancreatic, melanom și cancer de colon au demonstrat eficacitatea brusturelui împotriva cancerului (5). Un asemenea studiu, efectuat de către Divizia de Patologie a Institutului Național pentru Științele Sănătății din Tokyo, Japonia, arată reducerea proliferării și distrugerea celulelor tumorale.
În sprijinul acestei afirmații vine conținutul de arctigenin, un lignan găsit în plantele din familia Asteraceae, inclusiv brusturele (Arctium lappa), care și-a demonstrat eficacitatea prin stoparea selectivă a proliferării și inhibării producerii anumitor proteine în celulele canceroase, prin urmare, nu-i mai permite cancerului să se reproducă, adică induce apoptoza celulară (moartea celulară programată).

Un alt studiu a constatat că arctigeninul este un fitochimic specific, extras din rădăcina de brusture, care omoară celulele de cancer pulmonar, de ficat și de stomac (7).

Brusturele are acțiuni specifice de distrugere a celulelor tumorale și în forme de cancer cum ar fi cele care apar pe fondul perturbărilor hormonale sau al blocării proceselor naturale de eliminare, în special în cancerul de sân (8). Acest studiu a fost efectuat cu participarea a 6 institute și universități. 

Rădăcina de Arctium lappa face parte din remediile naturale eficiente în prevenirea modificărilor care duc la cancer de col uterin, așa cum reiese din „Cartea sănătăţii femeii“, semnată de dr. Marilyn Glenville (4), specialistă britanică în sănătate şi nutriţie.

Un studiu efectuat de către cercetători de la Universitatea Kagoshima din Japonia, care au testat 364 de extracte din plante pentru activitatea antitumorală, a arătat că arctigeninul din extractul de Arctium lappa a avut rezultatele cele mai bune dintre aceste plante medicinale.

Cercetătorii au arătat că arctigeninul extras din brusture a ucis celulele cancerului pulmonar, celulele cancerului de ficat și celulele canceroase de la nivelul stomacului. (8)

În concluzie, acest studiu a constatat că arctigeninul, un compus fitochimic din brusture a fost răspunzător pentru citotoxicitatea tumorală.

Cercetătorii au arătat mecanismele de distrugere a celulelor de adenocarcinom pulmonar uman în laborator, au măsurat această capacitate de moarte celulară – apoptoza.

Studiul a urmărit două procese simultane. Primul este inhibarea producției în celulele canceroase de proteine particulare NPAT, pentru a îngreuna capacitatea cancerului de a se reproduce. Apoi, următorul pas este blocarea metabolismului celular al glutationului, slăbind în mod eficient celulele canceroase din interior.

Această abordare “inteligentă” a arctigeninului, este tipică extractelor naturale care conțin acest lignan.

Brusturele este adesea folosit împotriva infecțiilor pulmonare și ale pielii (3). Conținutul de mucilagii are efect calmant, liniștitor pentru membrane și mucoase, iar compușii arctigenin, aglicon și sulf au rol dovedit antiviral și antiinflamator.

Studiile in vitro privind componentele din brusture au arătat că au proprietăți antineoplazice, antimutagene și antitumorale.

Din rădăcina de Arctium lappa s-au analizat substanțele farmacologic active pentru tratamentul cancerului și s-au arătat efectele antiproliferative și apoptotice ale lignanilor în leucemie.

Comandaţi Acum! >        Livrarea Gratuită

Bibliografie

 1. Wang HY, Chen YP. Clinical observation on the treatment of diabetic nephropathy with compound fructus arctii mixture. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2004 Jul; 24 (7): 589-92.
 2. Zhao F, Wang L, Liu K. In vitro anti-inflammatory effects of arctigenin, and lignan from Arctium lappa L. through inhibition on the iNOS pathway. J Ethnopharmacol. 2009 Apr 21; 122 (3): 457-62.
 3. Knott A, Reuschlein K, Mielke H, et al. Natural Arctium lappa fruit extract improves the clinical signs of aging skin. J Cosmet Dermatol. 2008 Dec; 7 (4): 281-9.
 4. Marilyn Glenville, The Nutritional health handbook for women
 5. Hirose M, Yamaguchi T, Lin C, et al. Effects of arctiin on PhIP-induced mammary, colon and pancreatic carcinogenesis in female Sprague-Dawley rats and MeIQx-induced hepatocarcinogenesis in male F344 rats. Cancer Lett. 2000 Jul 3;155(1):79-88.
 6. The anti-metastatic effects of the phytoestrogen arctigenin on human breast cancer cell lines regardless of the status of ER expression.
  Maxwell T, Chun SY, Lee KS, Kim S, Nam KS.
  Int J Oncol. 2017 Feb;50(2):727-735. doi: 10.3892/ijo.2016.3825. Epub 2016 Dec 29.
 7. Mechanism of arctigenin-mediated specific cytotoxicity against human lung adenocarcinoma cell lines.Susanti S, Iwasaki H, Inafuku M, Taira N, Oku H.
  Phytomedicine. 2013 Dec 15;21(1):39-46. doi: 10.1016/j.phymed.2013.08.003. Epub 2013 Sep
 8. Tumor specific cytotoxicity of arctigenin isolated from herbal plant Arctium lappa L.
  Susanti S, Iwasaki H, Itokazu Y, Nago M, Taira N, Saitoh S, Oku H.
  J Nat Med. 2012 Oct;66(4):614-21. doi: 10.1007/s11418-012-0628-0. Epub 2012 Feb 16.
  PMID: 22350142
 9. www.ncbi.nlm.nih.govW
 10. www.mskcc.org

4 Comments

 1. Nu stiam ca brusturele are actiune de distrugere a ceulelor canceroase

  1. Multe dintre învățăturile terapeuților și ale medicilor antici au fost uitate, ignorate, sau chiar „îngropate” de medicina modernă. Rădăcina de brusture a reprezentat și mai reprezintă și acum pentru unele populații un aliment, iar celebrul doctor Hippocrate recomanda: „Alimentele să vă fie medicamente, iar medicamentele să vă fie alimente.” La fel ca toate celelalte ingrediente naturale ale Oncoforte, brusturele sub formă de pulbere își aduce propriile beneficii.

 2. Cand vezi aceasta banala plantă, brusture, nu crezi ca este un adevarat leac de sanatate.

  1. Brusturele, împreună cu toate celelalte 25 de ingrediente ale suplimentului Oncoforte, aduce o mulțime de beneficii organismului uman, indiferent de vârstă sau sex.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*