LENTINULA EDODES- SHIITAKE

Shiitake-Onccoforte-cancer

 

ONCOFORTELentinula edodes– Ciuperca Shiitake

DESCRIERE – origine, botanică, istorie-Shiitake

Shiitake (Lentinula edodes), este o ciupercă comestibilă originară din Extremul Orient și este cultivată în multe țări din Asia, fiind considerată ciupercă medicinală și folosită în multe tratamente în medicina tradițională.

Primele atestări documentare cu privire la cultivarea și utilizarea terapeutică a ciupercii shiitake apar în anul 1209 în lucrarea Analele Districtului Longquan, din China.

PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE – Shiitake

Ciuperciile Shiitake conțin mulți compuși care vă protejează ADN-ul de daune oxidative, ceea ce dezvăluie parțial motivul pentru care sunt atât de benefice. Lentinan, acel renumit 1,3 beta glucan, de exemplu, vindecă daunele cromozomiale cauzate de tratamentele anticanceroase. Substanțele denumite eritadenine contribuie la reducerea nivelului de colesterol și la susținerea sănătății cardiovasculare.(3) Cercetătorii de la Universitatea Shizuoka din Japonia au constatat că suplimentarea cu eritadenină a redus semnificativ concentrația plasmatică a colesterolului.

Un studiu realizat la Universitatea Tohoku din Japonia a constatat că ciupercile shiitake au împiedicat creșterea tensiunii arteriale la șobolanii hipertensivi. Alimentația bazată pe shiitake a determinat o scădere atât a colesterolului LDL cât și HDL, în timp ce hrănirea cu ciuperci de maitake a determinat o scădere doar a colesterolului VLDL.

Ciupercile shiitake sunt, de asemenea, unice în regnul vegetal deoarece conțin toți cei opt aminoacizi esențiali, împreună cu un tip de acid gras esențial numit acid linoleic. Acidul linoleic ajută la scăderea în greutate și la construirea musculaturii. Ele au, de asemenea, rol benefic în construirea oaselor, îmbunătățesc digestia și reduc alergiile și sensibilitățile alimentare.

Ciupercile shiitake au capacitatea de a stimula sistemul imunitar și de a combate multe boli prin aportul de vitamine, minerale și enzime importante. Un studiu din 2015 publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție a evaluat 52 de bărbați și femei sănătoase, cu vârstele cuprinse între 21 și 41 de ani, pentru a determina dacă ciupercile shiitake pot îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar. Studiul a implicat urmărirea a două grupuri timp de patru săptămâni în paralel, perioadă în care participanții au consumat fie cinci, fie 10 grame de ciuperci zilnic.

Rezultatele sugerează că aceste ciuperci comestibile au îmbunătățit funcțiile celulare și imunitatea la nivel intestinal. A fost remarcată, de asemenea, o reducere a inflamației datorată consumului de ciuperci.

STUDII ȘTIINȚIFICE – Shiitake

Cercetările sugerează că ciupercile shiitake ajută la combaterea celulelor canceroase iar lentinanul din Lentinula edodes (1,3 beta-glucan cu ramificații 1,6 beta-glucan) ajută la vindecarea daunelor cromozomiale cauzate de tratamentele anticanceroase. Acest lucru sugerează că ciupercile shiitake ar putea fi folosite ca un potențial tratament natural al cancerului.

Comandaţi Acum! >     Livrarea Gratuită

Cancerul de sân, unul dintre cele mai temute tipuri de cancer, poate fi oprit din evoluție cu ajutorul acelui lentinan, betaglucanul din compoziția ciupercii shiitake. Unul dintre studiile care au arătat rezultate pozitive în acest sens este cel efectuat la Colegiul de Științe Moleculare și Chimie din Universitatea Wuhan, China.(4) 

Autorii unui studiu recent, realizat în China au arătat că un polizaharid (lentinan) extras din shiitake a inhibat semnificativ proliferarea celulelor cancerului de colon și a suprimat creșterea tumorilor la șoareci. Acest studiu, care a implicat cercetători a trei facultăți din cadrul Universității Whan, China, recomandă betaglucanul din ciuperca shiitake ca un promițător remediu pentru prevenția și tratamentul cancerului de colon.(5)  Un alt studiu din China a sugerat că beta-glucanul lentinan ar putea acționa sinergic cu medicamentul Oxaliplatin folosit în chimioterapie pentru a inhiba dezvoltarea celulelor tumorale la șoareci.

Un studiu din 2006 publicat în Jurnalul de Medicină Alternativă și Complementară din SUA a investigat rolurile potențiale ale unei fracții de acetat de etil din ciupercile shiitake. Studiul a implicat două linii celulare de cancer la sân, o linie celulară epitelială de sân ne-malignă și două linii celulare de mielom. Rezultatele sugerează că ciupercile Lentinula edodes au fost capabile să inhibe creșterea în celulele tumorale. Ciuperca shiitake a indus cu succes apoptoza, procesul de moarte celulară programată, necesar pentru îndepărtarea celulelor mutagene, anormale.

Studiile preclinice pe celule și pe animale, publicate în mare parte de cercetători din China, sugerează că extractele de shiitake sau polizaharidele cum ar fi lentinan (1,3 beta-glucan cu 1,6 beta-glucan) pot avea efecte de stimulare a imunității, efecte antioxidante, de favorizare a apoptozei (uciderea programată a celulelor disfuncționale), anti-proliferative și efecte de inhibare a celulelor tumorale.

Cercetările clinice precoce cu grupuri mici de pacienți, desfășurate în primul rând în Japonia, sugerează că lentinan (beta-glucanul extras din Lentinula edodes) este sigur și poate fi asociat cu îmbunătățirea calității vieții și creșterea speranței de viață pentru pacienții cu cancer gastric, cancer hepatic și cancer pancreatic, cu toate că în cea mai mare parte, aceste studii nu au fost confirmate și în studii clinice mai mari, randomizate, controlate.(6)Studiul descris mai înainte a fost efectuat de echipe de cercetători ale Departamentului de Oncologie Medicală din Nagoya Memorial Hospital și Aichi Prefectural University din Japonia.

Oprirea dezvoltării celulelor care produc leucemia a fost evidențiată în studiul care a verificat acțiunea unei proteine din ciuperca shiitake. Studiul a fost realizat la Facultatea de Medicină a Universității Chineze din Hong Kong.(7)

La atâtea confirmări ale acțiunilor componentelor ciupercii shiitake se adaugă alte 25 de ingrediente valoroase în suplimentul Oncoforte®…încât ar merita încercat.

Comandaţi Acum! >                      Livrarea Gratuită

Bibliografie:

1.www.mskcc.org

2.www.ncbi.nlm.nih.gov

3.Yang H, Hwang I, Kim S, et al. Lentinus edodes promotes fat removal in hypercholesterolemic mice. Exp Ther Med. Dec 2013;6(6):1409-1413.

4.The β-glucan from <i>Lentinus edodes</i> suppresses cell proliferation and promotes apoptosis in estrogen receptor positive breast cancers. Xu H, Zou S, Xu X. Oncotarget. 2017 Sep 30;8(49):86693-86709. doi: 10.18632/oncotarget.21411. eCollection 2017 Oct 17.

5.A polysaccharide from Lentinus edodes inhibits human colon cancer cell proliferation and suppresses tumor growth in athymic nude mice. Wang J, Li W, Huang X, Liu Y, Li Q, Zheng Z, Wang K. Oncotarget. 2017 Jan 3;8(1):610-623. doi: 10.18632/oncotarget.13481.

6.Chemo-Immunotherapy Using Lentinan for the Treatment of Gastric Cancer with Liver Metastases.
Ina K, Furuta R, Kataoka T, Kayukawa S, Ina H, Yoneda M. Med Sci (Basel). 2016 Apr 7;4(2). pii: E8. doi: 10.3390/medsci4020008.

7.

 

About the Author

2 thoughts on “LENTINULA EDODES- SHIITAKE

    1. Bună ziua
      Acesta este doar unul dintre multiplele beneficii pe care le aduce consumul de ciuperca shiitake. Însă, miceliul este partea cea mai concentrată în principii active și nu este partea care se comercializează pentru consumul alimentar. Practic, germenii, filamentele de ciupercă shiitake în devenire, sub denumirea de miceliu, a fost folosit ca materie primă în compoziția Oncoforte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these