Stresul oxidativ și cancerul

Stresul oxidativ-Oncoforte

Se consideră, în general, că această afecțiune, cancerul, apare în urma uneia sau mai multor modificări genetice în interiorul celulei. Stresul oxidativ este principalul responsabil de aceste distrugeri în celule.

Moleculele de semnalizare redox și stresul oxidativ

Anumite molecule de semnalizare redox distrug cancerul, dar pentru a-și îndeplini această funcție este necesar un echilibru al acestora la nivel celular.

În cazul celor mai multe tumori, carcinogeneza este un proces cu cauze multiple, ce pot fi incluse în cinci categorii: genetice, virale, chimice, fizice și inflamatorii. Deși în foarte rare cazuri, anumite condiții congenitale pot duce la apariția cancerului la vârste fragede, cele mai multe tumori apar la vârsta adultă printr-un complex de împrejurări genetice și de mediu, incluzând stilul de viață, nutriția, radiațiile, metale grele, etc. De acum există suficient de multe dovezi că stresul oxidativ reprezintă un factor decisiv în carcinogeneză. Nivelurile speciilor reactive de oxigen(ROS), o categorie de molecule de semnalizare redox, cresc în stările inflamatorii, în timpul expunerii la surse de poluare, fumat, radiații, în timpul consumului anumitor medicamente, ca o reacție de apărare a organismului. Până nu demult această creștere a ROS era considerată cauza cancerului, dar de curând s-a constatat că dezechilibrul redox între speciile reactive ROS și speciile reduse RS de molecule de semnalizare redox, reprezintă adevărata cauză.

Antioxidanții pot reduce stresul oxidativ în fazele incipiente ale cancerului

Antioxidanții pot fi o soluție de reducerea a stresului oxidativ (dezechilibrul moleculeor de semnalizare redox) în condițiile echilibrării homeostaziei redox. Acest echilibru redox este esențial, pentru că altfel antioxidanții pot accentua multiplicarea celulelor tumorale.

Rolul stresului oxidativ în apariția cancerului este dovedit atât de acțiunea antioxidanților la nivel endocelular cât și de aportul extern de suplimente nutritive cu antioxidanți, prin reducerea acestui stres oxidativ. Studiile epidemiologice au arătat că stresul oxidativ crește odată cu evoluția cancerului și, deasemenea, că o dietă bogată în antioxidanți reduce riscul de apariție al cancerului. Date clinice noi au arătat că anumite suplimente nutritive cu antioxidanți pot reduce efectele adverse dureroase, asociate tratamentului sau pot ajuta la reducerea proliferării tumorale.

Stresul oxidativ cauzat de radiații UV sau de alt tip

Expunerea îndelungată a pielii la acțiunea radiațiilor UV este cauza principală a majorității tumorilor cutanate. După cum s-a văzut și în alte articole din acest site, pielea este organul de protecție al corpului nostru, cu cea mai mare suprafață și expusă direct și constant agenților generatori de stres oxidativ, cum ar fi aerul, ozonul, radiațiile solare, sau substanțele poluante. Acțiunea radiațiilor UV de a cauza toxicitate imună a fost de asemenea legată de abilitatea acestora de a produce cancerul de piele.

Atât moleculele de semnalizare redox în formă concentrată, cât și suplimentul Oncoforte pot contribui semnificativ la reducerea stresului oxidativ și la creșterea puterii de luptă a organismului împotriva cancerului de piele sau de orice alt tip.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these