admin/ February 3, 2018/ blog/ 0 comments

Dieta pentru cancer? Nimic mai simplu

Dieta pentru cancer, ca și în cazul majorității afecțiunilor, reprezintă fundamentul vindecării. Într-o proporție covârșitoare, afecțiunile cronice cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, bolile cardio-vasculare, bolile degenerative cum ar fi Boala Alzheimer, Boala Parkinson, și cea mai înspăimântătoare, cancerul, au la bază obișnuințe alimentare mai puțin sănătoase împreună și alți factori de mediu și factori psiho-emoționali.

Nu putem trata o boală dacă nu cunoaștem compoziția alimentelor”

Alimentele voastre să fie medicamentele voastre și medicamentele voastre să fie alimentele voastre” -Hippocrate (460-370 î. Hr.)

Există, într-adevăr, o dietă pentru cancer?

Majoritatea afecțiunilor, inclusiv cancerul, răspund pozitiv în cazul adoptării unei alimentații sănătoase. Alimentele cât mai puțin procesate se încadrează în această categorie.

Vă propun o dietă pentru cancer care poate fi adaptată sezonului sau locației în care vă aflați. Nu este nimic strict în această dietă pentru cancer, ci principii general valabile și utile tuturor.

MIC DEJUN: 200-300 ml suc proaspăt obținut din: orz verde, sparanghel, broccoli,  morcov, citrice sau din alte legume sau fructe proaspete și cât mai fragede. Sucurile se pot consuma ca atare sau diluate în apa pură (de izvor sau structurată).

GUSTARE: 200-300 g fructe de sezon în stare naturală.

PRÂNZ: Maximum 500 g; ex. supă sau ciorbă din legume de sezon sau zarzavaturi în lapte vegetal sau borș (ex. supa de salată: în 300-500 ml lapte migdale se adaugă 1 capățână de salată verde tăiată fideluță, 1 ceapă verde tăiată rondele, 1 morcov răzuit și 1-2 căței de usturoi. Se drege cu 1 ou bătut și mărar verde, eventual câteva picături de zeamă de lămâie. Sarea va fi adăugată în cantitate minimă: sare grunjoasă (de sac, Himalaya, sau Celtica). Sarea grujoasă se va mixa în mașina de cafea, sau se va dilua în lichid cald. Se poate servi ca atare sau cu 1-2 azime (pâine crudă, uscată la soare sau aer cald).

Pentru un organism în refacere este mai ușor să asimileze cantități mici de hrană, dar dacă starea și apetitul dumneavoastră o cer, puteți consuma și felul 2. (ex. chifteluțe naturale și salată verde. Pentru chifteluțe, se amestecă 300 g branză de vacă cu 7 cătei de usturoi, o jumătate de ceapă tocată mărunt, 1 ou întreg, 1 morcov răzuit, 1 pumn de nucă măcinată (hidratată inițial peste noapte) și tărâțe alimentare pentru a obține o pastă relativ tare, pe care să o poți lucra. Se adaugă piper, enibahar și verdeață tocată fin.

GUSTARE:  2-4 biscuiți naturali cu 200-300 ml ceai cald cu miere și lamaie sau felul 2 de la prânz, dacă acesta nu a fost consumat. Ideal ar fi ca în loc de miere să fie consumat suplimentul apicol =>APISAN FORTE, un supliment multiplu medaliat cu cele mai înalte distincții la cele mai prestigioase manifestări expoziționale. Recomand ca acest supliment să nu lipsească din nici o dietă pentru cancer.

CINA:  500 g  salată din legume proaspete la care se adaugă aproximativ 50 g de nuci sau semințe hidratate peste nospte și dresingul: ulei vegetal nerafinat (presat la rece), zeamă de lămâie, mirodenii, eventual piper măcinat proaspăt și dacă mai e nevoie un strop de sare.

Cantitatea de lichid (apă pura, apă alcalină, apă structurată și sucurile naturale), dacă ne-o permite rinichiul și condiția pacientului, să atingă minim 2-2,5 l. Lichidele reci, vor fi consumate la distanță de mese (cu aprox. 30 min. înainte și 1-2 ore după mâncare).

Rețeta pentru azime și biscuiți: se amestecă în cantităti aproximativ egale făinuri integrale, mălai și griș, care se omogenizează într-o cocă tare. Pentru azime, utilizăm apă, semințe chimen, susan, turmeric, etc. și puțină sare, iar pentru biscuiți: sucuri de fructe sau apă cu miere (APISAN FORTE) și mirodeniile preferate. Pentru a fi mai fragede, se poate adăuga aluatului 1 linguriță de ulei presat la rece.  Se întinde aluatul cu sucitorul la o grosime de aproximativ 0.5 cm, apoi se taie cu formele de fursec și se pune la uscat aproape de o sursă de caldură (ex. pe calorifer), pe suprafețe grilate (care să permită mișcarea aerului), la cuptorul electric sub temperatura de 40 grade sau în deshidrator. În funcție de metoda folosită, azimele, respectiv biscuiții sunt ”copți” atunci când observăm la rupere aceeași culoare în interior ca și cea din exterior (nu mai sunt umezi în interior).

Se păstrează în pungi perforate în frigider.

În dieta pentru cancer este de dorit să evitați proteinele de origine animală

  •  Hrana naturală din vegetale proaspete și fragede (ex. supa de salată și chifteluțele din meniu) asigură maximum de principii nutritive biovitale. Cu cât meniurile dumneavoastră vor fi mai naturale, cu atât recuperarea va fi mai rapidă și eliminarea sedimentelor, toxinelor, celulelor disfuncționale și a inutilităților din corpul dumneavoastră va fi mai completă. Găsiți acest tip de rețete naturale în Bucătărie fără foc – Elena Niță Ibrian, Bucătărie fără bucătărie – Rodia Tilianu, Hrana vie – Dr. Ernst Ghunter; blogurile Doina Oprea, Ligia Pop; sau pur și simplu scrieți mâncare raw pe un motor de căutare de pe internet.
  •  Excludeți complet CARNEA din meniu, cel putin până la vindecare.
  •  Ori de câte ori este posibil includeți O PORȚIE mare de Aer curat și Soare.
  •  Bucurați-vă de MIȘCARE.  
  •  Vizualizați-vă SĂNĂTOȘI, BUCUROȘI, PASIONAȚI și ENTUZIAȘTI.
  •  ÎNDRĂGOSTIȚI-VĂ de orice înseamnă VIAȚA!

Pentru că tot am menționat la început și preceptele hipocratice care spun că medicamentele trebuie să vă fie alimente, tot în această categorie se încadrează și suplimentele alimentare naturale, care sunt realizate din plante sau părți ale plantelor medicinale cu un ridicat conținut de principii active, benefice într-o afecțiune sau alta. De aceea, recomand ca, indiferent de protocolul terapeutic abordat, dieta pentru cancer să conțină neapărat și asemenea suplimente. Dintre cele pe care le-am remarcat până acum, aș recomanda din toată inima câteva suplimente de nelipsit dintr-o dietă pentru cancer(puteți da click pentru a le vedea): Oncoforte, Extracte Esențiale, Apisan Forte

Larisa Dumbravă,

Doctor în științe medicale, nutriție și boli metabolice, terapii alternative

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*