Cancerul de colon reprezinta o afectiune a intestinului gros. Acesta se afla in partea inferioara a tractului digestiv si are rolul de a absorbi apa ramasa din mancare si de a depozita mancarea digerata pana la defecatie. Peretii acestuia se comporta ca un burete si absorb pana la 90% din apa ramasa in urma procesului digestiv. Timpul pe care il petrece mancarea pentru a traversa acest segment digestiv este cuprins intre 4 si 72 de ore.
Ce este cancerul de colon?
Cancerul colorectal afecteaza colonul si rectul. Acesta este o tumora maligna care apare pe unul dintre peretii intestinului larg (colonul) sau ai rectului. Acesta reprezinta cel de-al treilea cel mai raspandit tip de cancer din SUA, iar in Romania este pe locul doi al incidenței, cu o rată a mortalității de 54% și un risc de recidivă foarte ridicat. Incidenta sa apare atat la femei, cat si la barbati, factorii cei mai comuni de risc fiind alimentația, varsta, un istoric familial cu acest tip de cancer si polipi ai colonului.
Majoritatea cancerelor de colon se dezvolta din cauza polipilor. Depistarea timpurie a acestora si indepartarea lor ajuta la preventia aparitiei acestei afectiuni. Totusi, polipii de colon si cancerul aflat intr-un prim stadiu sunt greu de diagnosticat, existand foarte putine simptome, de obicei inobservabile. Se recomanda analize periodice care sa identifice daca sunteti supus/a unui astfel de risc. Diagnoza se face cu ajutorul unui proces numit sigmoidoscopie sau al unei colonoscopii. In urma biopsiei medicul va recomanda daca aveti nevoie de tratament sau nu.
Tratamentul cancerului de colon depinde de locatia, marimea si rata de extindere a acestuia. Chirurgia este cel mai intalnit mod de tratament, aceasta fiind considerată suficienta daca s-a depistat afectiunea din timp. Chimioterapia si administrarea suplimentelor naturale si a medicamentelor pot prelungi durata de viata. De asemenea, acestea pot sa scada riscul recurentei.
Este important de reținut că în urma intervențiilor chirurgicale sau a chimioterapiei organismul suferă agresiuni și suprasolicitări ale sistemului imunitar, care fac necesară susținerea acestuia cu orice mijloace naturale. Un asemenea adjuvant este și Oncoforte®, supliment alimentar cu o compoziție extrem de complexă.
Simptomele cancerului de colon
Semnele si simptomele cancerului de colon au tendinta de a nu fi specifice. Cu alte cuvinte, acestea pot aparea si in cazul altor conditii medicale. Atunci cand acets tip de cancer este detectat in stadiile timpurii, este posibil nici sa nu prezinte simptome. Acestea pot varia, de asemeni, in functie de localizarea tumorii.
Simptomele cancerului de colon sunt:
- Sangerare rectala sau in scaun
- Scaun de culoare inchisa
- Schimbari in consistenta scaunului
- Constipatie
- Diaree
- Scaune putine si slabe
Care este rolul colonului si ce se intampla atunci cand apare cancerul?
Colonul si rectul sunt ultimele segmente ale tractului digestiv. Dupa ce mancarea este inghitita, aceasta traverseaza esofagul si apoi ajunge in stomac. Aici, aceasta este faramitata in particule mici, pentru a fi impinsa in intestinul subtire, intr-o maniera controlata. Aici se intampla digestia finala si se absorb nutrientii continuti in produsele pe care le-ati mancat.
Intestinul gros (colonul) este segmentul imediat urmator, acesta actionand ca un depozit pentru resturile alimentare care asteapta sa fie defecate. Totusi, acesta absoarbe apa, sarea si vitaminele ramase si care nu au fost prelucrate de catre intestinul subtire. In plus, unele fibre din mancare sunt digerate de catre bacteriile din aceasta zona. Se estimeaza ca aproximativ 10% din energia pe care o obtinem din mancare se colecteaza de aici.
Mancarea nedigerata, celulele moarte de pe linia intestinelor si un numar de bacterii sunt depozitate aici pentru a fi, periodic, evacuate prin rect. Atunci cand acestea ajung la nivelul rectului, colonul realizeaza o miscare de strangere, care le elimina sub forma de scaun.
Desi intestinul gros este, practic, un tub, acesta este impartit in mai multe segmente. Fiecare dintre acestea poate dezvolta cancer, insa cel mai des intalnit este adenocarcinomul care isi face aparitia la nivelul mucoasei. Aceste celule sunt expuse la toxinele din mancaruri si la bacterii, astfel incat au o perioada de viata scurta, fiind inlocuite. Atunci când se pierde echilibrul redox la nivelul celulelor, procesul de îndepărtare celulelor disfuncționale suferă. Acest proces poate conduce la erori, astfel incat sa apara o proliferare necontrolata, care sa conduca la aparitia cancerului.
Tratamentele naturiste si cancerul de colon
Cea mai des intalnita metoda de tratament pentru cancerul de colon este cea chirurgicala. Totusi, daca acesta a fost depistat in stadiile primare, medicul va poate recomanda si alte tipuri de tratamente.
Din punctul de vedere al terapiilor complementare, se recomanda curele de sucuri si ceaiuri care sa ajute la usurarea procesului de digestie, insotite de un regim alimentar strict si slab in fibre. Plantele care au fost dovedite ca avand un efect bun in cazul cancerului de colon sunt morcovii, sfecla rosie, urzica, varza, patrunjelul, orzul verde, papadia, strugurele, lamaia si migdalele proaspete. Din acestea puteti face ceaiuri, sucuri sau sa le consumati sub forma de suplimente nutritive.
Produsul Oncoforte se poate achiziționa din magazinul online www.bioelemente.ro. Acest supliment este bogat in ingrediente care ajuta in cazul cancerului de colon si a altor tipuri de astfel de afectiuni. Acesta contine 26 de ingrediente active naturale, cu acțiuni antitumorale, printre care si betaglucani, frunza de graviola, brusture, pin, rodie, zmeura, macrisul iepurelui, shiitake, maitake, turmeric, ceai verde, pulbere de Reishi sau rubarba. De asemenea, acesta este bogat in vitamina C si E, ambele vitamine antioxidante fiind importante in cazul cancerului.