Această substanță chimică care afectează glandele endocrine, Bisfenol A, folosit în fabricarea materialelor plastice, pentru a le face mai dure și transparente, a fost găsit la niveluri măsurabile în marea majoritate a adolescenților de 17-19 ani care au fost testați în timpul unui studiu desfășurat în Marea Britanie.
Bisfenol A acționează prin intermediul receptorilor estrogeni
Bisfenol A este o substanță chimică realizată de chimistul rus Alexander Dianin, pornind de la acetonă, de unde provine și A-ul din denumire. (1)
Studiul menționat la început(2), realizat de Universitatea Exeter din Anglia, a fost efectuat pe un grup de 94 de elevi.
Poate că cea mai gravă concluzie a fost că otrăvirea cu bisfenol A este dificil de evitat. Deși substanța chimică este cunoscută ca având un timp de înjumătățire în organism de doar 6 ore, cercetătorii au descoperit că, chiar și atunci când au schimbat obiceiurile alimentare pentru a evita ambalajele din plastic, nivelurile de bisfenol A din sânge s-au păstrat pentru o perioadă îndelungată, dovedindu-se omniprezența substanței chimice în afara lanțului alimentar. (4)
De fapt, mai multe studii de acest fel au fost efectuate și în Canada, Polonia (3) și alte state. După efectuarea studiului din Canada s-a decis interzicerea utilizării Bisfenolului A la fabricarea de biberoane pentru a evita acumularea acestuia în organismele plăpânde ale bebelușilor.
Bisfenol A se găsește în mod obișnuit în sticle de apă din plastic, garniturile albe ale ambalajelor de conserve, jucării din plastic și inelele de plastic pe care le rod bebelușii când ies dinții, DVD-uri, CD-uri, până la o serie de produse de îngrijire personală și articole de toaletă, și chiar ochelari de soare. În cazul în care materialul plastic este expus la temperaturi mai ridicate, este cunoscut faptul că o anumită cantitate de Bisfenol A se scurge în produsele alimentare sau în lichidul conținut. Odată ajuns în interiorul corpului, are o acțiune cunoscută de a imitare a hormonului estrogen. UE a confirmat că este un disruptor endocrin.
Cercetarea a fost condusă de profesor Lorna Harries (Molecular Genetics) si profesor Tamara Galloway (Ecotoxicologie), care a tras concluzia: Am constatat că o dietă concepută astfel încât să reducă expunerea la BPA, inclusiv evitarea fructelor si legumelor ambalate in recipiente din plastic, alimentele ambalate pentru a fi reîncălzite în cuptoare cu microunde, în ambalajul cu bisfenol A, a avut un impact de reducere a nivelurilor de Bisfenol acumulate în organism. Există tot mai multe dovezi că expunerea la substanțele chimice care afectează sistemul endocrin este legată de rezultate negative asupra sănătății”.
Cercetătorii departamentului de Endocrinologie al Universității din Gdansk au arătat legătura dintre bisfenol A și mai multe disfuncții endocrine incluzând infertilitate masculină sau feminină, pubertate precoce, cât și apariția tumorilor dependente de hormoni, cum ar fi cele din cancerul de prostată sau cancerul de sân, sau unele disfuncții metabolice și endocrine, incluzând și Sindromul ovarelor polichistice.
Surse:
1.https://ro.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
2.Exeter University: Exposure to chemical found in plastics “hard to avoid “ in everyday life. Feb 6th 2018
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25813067
4.https://www.chriswoollamshealthwatch.com/your-illness/general-health/gender-bender-chemical-bpa-found-in-86-of-uk-teenagers/