ONCOFORTE – Rheum palmatum – Rubarbă
Descriere – origine, botanică, istorie – Rubarbă
Rheum palmatum (rubarba) este o plantă cu o istorie interesantă, originară din regiunile din vestul Chinei, din Tibetul de Nord și din Podișul Mongol, adesea privită ca un fruct și folosită în prepararea deserturilor rafinate, aclimatizată și în Europa cu câteva sute de ani în urmă. În zilele noastre este cultivată pe scară largă pentru beneficiile ei în domeniile medical și culinar.
Tijele și rădăcinile sunt singurele părți comestibile ale rubarbei, pentru că frunzele mari și triunghiulare sunt bogate în acid oxalic, dăunător omului. Trebuie să fim atenți la depozitarea ei, pentru că atunci când este expusă frigului, acidul poate migra spre tijă. Rubarba se depozitează cel mai bine la temperatura camerei.
Rheum palmatum, rădăcină, a fost folosită ca medicament tradițional chinezesc din timpuri străvechi, un preparat realizat din această plantă i-a fost administrat împăratului Wu din dinastia Liang (557-579) pentru a-și vindeca febra, dar numai după ce a fost avertizat că rubarba este un remediu puternic, care necesită să fie luat cu moderație. A fost folosită pentru combaterea ciumei în timpul dinastiei Song (960-1127).
În Europa, planta a fost adusă din estul Mediteranei, pe Drumul Mătăsii, care făcea legătura între China și Europa .
Marco Polo, care aflase despre acțiunea medicinală a rădăcinilor de rubarbă chinezească, a scris despre acest lucru în detaliu în jurnalul călătoriilor sale în China.
Mai târziu, planta a ajuns sa fie vândută în Veneția, centru comercial extrem de important, iar din 1608 să fie cultivată în Italia și folosită în farmacia naturală.
În America este adusă și cultivată de un grădinar pe nume Maine, care obține semințe și rădăcini din Europa, în perioada 1790-800. La noi în țară, Rheum palmatum, cunoscută sub denumirea de rubarbă, răbarbă sau revent, a fost aclimatizată artizanal de către sașii din Transilvania.
Compoziție fitochimicale și nutrienți – Rubarba
Rădăcina de Rheum palmatum conține o cantitate semnificativă de proteine, minerale (Fier, Calciu, Fosfor) fibre, vitamine (vitamina C) și carbohidrați. Rheum palmatum conține glicozide antrachinonice (senozide, catehine, taninuri, emodina) și licopen, toate aceste componente fiind antioxidanți puternici care neutralizează radicalii liberi. Licopenul este un carotenoid prezent în fructele roșii, culoare prezentă și la tijele de rubarbă, de aceea mulți le consideră fructe.
Proprietăți terapeutice – Rădăcina de rubarbă
Pe lângă proprietățile culinare ale plantei, rădăcina de Rheum palmatum a fost utilizată ca remediu pentru o varietate de boli în medicina tradițională chineză, încă din anul 2700 î.Hr.
Câteva dintre beneficiile plantei Rheum palmatum sunt
- Efect antitumoral, crește imunitatea.
- Ajută la pierderea în greutate, la reglarea digestiei.
- Crește peristaltismul intestinal, deci este un bun remediu în constipație.(4)
- Menține sănătatea oaselor,
- Previne boala Alzheimer, împiedicând degenerarea celulelor neuronale.
- Îmbunătățește fluxul sangvin, scade tensiunea arterială și colesterolul(3)
Menține sănătatea pielii, reglează metabolismul, este un tonic și un regenerator al celulelor hepatice și protejează împotriva radicalilor liberi.
Datorită conținutului crescut în antrachinone și licopen, antioxidanți foarte puternici, rubarba are proprietăți anti-cancerigene, reducând riscul de dezvoltare anormală a celulelor în special la nivel digestiv şi plămâni.
O mixtură, un remediu natural pentru tratarea cancerului, care conținea 4 extracte naturale de plante, și anume – brusture, rubarbă, măcriș și ulm alb – l-a făcut cunoscut și pe Valeriu Popa, un bio-energoterapeut român, o legendă a vindecărilor spectaculoase. Pacienţii îşi amintesc de el ca de învingătorul oricărei boli.
Inginerul Valeriu Popa credea că Dumnezeu a creat un organism care se poate vindeca prin el însuşi. Trupul are nevoie doar de hrană naturală, curăţenie sufletească şi credinţă pentru a învinge orice boală.
Studii științifice – Rădăcina de rubarbă
Cercetările efectuate la Universitatea Sheffield, din Statele Unite de către oamenii de știință au arătat efectele polifenolilor din planta Rheum palmatum, mai ales asupra leucemiei. Ei căutau să descopere cea mai potrivită combinație de polifenoli și agenți chemo-terapeutici pentru a ucide celulele care provoacă leucemia. Cercetătorii chinezi de la Universitatea de Medicină din Taiwan au constatat, de asemenea, că emodina din rădăcina de rubarbă are rezultate foarte bune în tratarea leucemiei, prin inducerea apoptozei (uciderea celulelor tumorale).(5)
Un studiu de o amploare deosebită a fost efectuat de cercetători ai unui număr de 12 institute, universități și spitale din Taiwan, China. Cancerul de colon, al doilea tip de cancer ca incidență globală, după cancerul de sân, a avut rezultate indubitabile prin folosirea extractului din rădăcină de rubarbă. Studiul spune la final:„În concluzie, rezultatele noastre sugerează că extractul din rădăcină de Rheum palmatum poate fi utilizat ca un nou agent anti-metastazic pentru tratamentul cancerului de colon uman.”(9)
Pulberea din rădăcină de rubarbă, prezentă în compoziția Oncoforte®, potențată de acțiunea celorlalte 25 de ingrediente valoroase, vă poate ajuta în multe privințe.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
S-a demonstrat că polifenolii, compuși chimici ostili cancerului, aflați și în componența rădăcinei de rubarbă, ucid selectiv doar celulele canceroase sau previn înmulțirea haotică a celulelor.
Polifenolii din compoziția rădăcinei de rubarbă ar putea fi întrebuințați în crearea unor suplimente noi, mai puțin toxice, existând posibilitatea de a interveni în cazurile de rezistență a cancerului la alte tratamente ale medicinei clasice.
Rubarba este o sursă de beta-caroten și de alți compuși polifenolici care au acțiune similară cu vitamina A, protejând pielea și ochii de efectele radicalilor liberi. Acești antioxidanți integrați în dietă pot încetini procesul de îmbătrânire prematură a pielii și degenerarea maculară, cataracta. Pot, de asemenea, preveni cancerul bucal și pe cel de plămâni.
Știm că antioxidanții au fost intens studiați în ultimii ani, deoarece au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din organism și ajută la oxigenarea celulară, împiedicând procesul de oxidare care are loc la nivelul celulei. radicalii liberi sunt produșii finali ai metabolismul celular și dacă nu sunt neutralizați duc la moartea celulelor sau la înmulțirea lor haotică, ceea ce duce la apariția cancerului .
Este deja cunoscut faptul că și activitatea antioxidanților intracelulari trebuie stimulată, potențată cu molecule vitale pentru buna funcționare a celulelor, așa numitele molecule de semnalizare redox. Din păcate, în cazul cancerului, dezechilibrul redox este atât de pronunțat încât ar fi ideal să se producă echilibrarea cu ajutorul unui supliment redox.
Unele studii in vitro referitoare la hidroxiantrachinone au arătat inhibarea proliferării celulelor tumorale, cu ajutorul extractului din rădăcină de Rheum palmatum, care poate fi folosit ca adjuvant în chimioterapie.
Studiile efectuate de mai multe institute și universități din Taiwan, au arătat că rădăcina de rubarbă are semnificative acțiuni anti-metastatice în cancerul bucal.(6)
Un studiu clinic se referă la alt grup de antrachinoni prezent în extractul de Rheum palmatum – senozidele si emodina – folosite în mod tradițional ca laxative și care sunt metabolizate în intestinul gros de către bacteriile intestinale și transformate în aglicon, cu rol în absorbția și motilitatea tractului, crescând astfel peristaltismul intestinal.
Este interesant de observat că, deși structurile chimice ale diferitelor antrachinone din pulberea din rădăcină de Rheum palmatum sunt similare, bioactivitățile lor sunt destul de diferite. Emodina este capabilă să inhibe proliferarea celulară, induce apoptoza și previne formarea metastazelor, lucru demonstrat prin intermediul tirozin kinazelor.
Emodina este o componentă majoră a extractului din rădăcină de rubarbă, care are proprietăți anti-tumorale. Proprietatea sa antiproliferativă a fost demonstrată prin studiu proteomic și s-a arătat că țintele moleculare ale acestei antrachinone are capacitatea de a potența acțiunea diferiților agenți chimioterapici. Acest studiu a fost realizat de către cercetătorii Universității de Medicină Tradițională Jiangxi, din China, și a arătat acțiunea antitumorală în cancer de sân.(8)
Acești compuși pot inhiba în mod eficient absorbția glucozei în celulele tumorale, determină modificări ale membranei și conduc la moartea celulelor canceroase.
Un studiu care evidențiază acțiunea antitumorală în mai multe tipuri de cancer, dar cu precădere în cancer hepatic, a emodinei, antrachinonul extras din rădăcina de rubarbă, a fost realizat de cercetătorii spitalului din Shanghai, China, Universitatea de Medicină Militară.(7)
Într-un studiu clinic randomizat s-a administrat o cantitate de 20 mg/zi de extract din rădăcină de rubarbă la pacienți supuși radioterapiei, pe o perioadă de 6 săptămâni, și s-a observat o reducere a toxicității indusă de radiații la nivel pulmonar.
Evaluarea markerilor tumorali și antiinflamatori arată efectul pozitiv al extractului de rădăcină de Rheum palmatum.
În urma studiilor, acest remediu natural străvechi, extractul natural din rădăcină de Rheum palmatum, ce conține antrachinone bioactive cu proprietăți anticanceroase promițătoare, ar putea avea un potențial terapeutic larg.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Bibliografie:
1.www.mskcc.org
2.www.ncbi.nlm.nih.gov
3.Zhang ZJ, Cheng WW, Yang YM. Study on low-dose of processed rhubarb in preventing pregnancy induced hypertension. Chung-Hua Fu Chan Ko Tsa Chih [Chinese Journal of Obstetrics & Gynecology] 1994;29:463-4, 509.
4.Peigen X, Liyi H, Liwei W. Ethnopharmacologic study of chinese rhubarb. J Ethnopharmacol 1984;10:275-93.
5.Emodin Induces Apoptotic Death in Murine Myelomonocytic Leukemia WEHI-3 Cells In Vitro and Enhances Phagocytosis in Leukemia Mice In Vivo.Chang YC, Lai TY, Yu CS, Chen HY, Yang JS, Chueh FS, Lu CC, Chiang JH, Huang WW, Ma CY, Chung JG.Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:523596. doi: 10.1155/2011/523596. Epub 2011 May 10.
6.Antimetastatic effects of Rheum palmatum L. extract on oral cancer cells.
Chen YY, Hsieh MJ, Hsieh YS, Chang YC, Chen PN, Yang SF, Ho HY, Chou YE, Lin CW.
Environ Toxicol. 2017 Oct;32(10):2287-2294. doi: 10.1002/tox.22444. Epub 2017 Jul 5.
7.Emodin inhibits migration and invasion of MHCC-97H human hepatocellular carcinoma cells.
Lin W, Zhong M, Liang S, Chen Y, Liu D, Yin Z, Cao Q, Wang C, Ling C. Exp Ther Med. 2016 Nov;12(5):3369-3374. Epub 2016 Oct 11.
8.The anthraquinone derivative Emodin inhibits angiogenesis and metastasis through downregulating Runx2 activity in breast cancer. Ma J, Lu H, Wang S, Chen B, Liu Z, Ke X, Liu T, Fu J. Int J Oncol. 2015 Apr;46(4):1619-28. doi: 10.3892/ijo.2015.2888. Epub 2015 Feb 10.
9.Crude extract of Rheum palmatum L inhibits migration and invasion of LS1034 human colon cancer cells acts through the inhibition of matrix metalloproteinase-2/-9 by MAPK signaling.
Ma YS, Hsiao YP, Lin JH, Hsu SC, Chueh FS, Weng SW, Lai KC, Lin JG, Chung JG.
Environ Toxicol. 2015 Jul;30(7):852-63. doi: 10.1002/tox.21962. Epub 2014 Feb 4.
Interesant articol. Apreciam gustul dulce-acrișor al plăcintei cu rubarbă și am văzut din când în când și în supermarket tije de rubarbă, destul de rar, este adevărat. Nu știam, totuși, că rubarba are proprietăți anticancerigene. Poate Oncoforte să fie benefic într-un cancer de plămâni?
Stimate domnule Chifiriuc
Despre multe plante nu se cunosc beneficiile speciale pe care le au. Mai important de știut este faptul că în unele cazuri, cum este și la rubarbă, nu partea comestibilă este cea care beneficii terapeutice. În Oncoforte este pulbere din rădăcină de rubarbă, iar partea comestibilă este tulpina. În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră despre cancerul de plămâni, răspunsul este afirmativ, da Oncoforte poate fi benefic în acest caz. De altfel, toate ingredientele sale naturale fac din Oncoforte un aliment concentrat, nu un medicament. Nu considerați acest răspuns ca pe o recomandare medicală, ci abordați orice cură cu suplimente ca susținere a funcțiilor generale ale organismului.
Am auzit ca rubarba rosie este mai eficienta decat cea verde
Aurica,
De fapt nici nu există mai multe tipuri de rubarbă. Cea verde este altă specie de plantă, asemănătoare,Rheum rhaponticum căreia i se mai spune și rubarba falsă. În Oncoforte se află pulberea din tulpina de rubarbă.