Există multe controverse despre legătura dintre consumul de alcool şi cancer, însă mai multe studii indică faptul că un consum moderat de alcool chiar prelungeşte viaţa.
Sunt binecunoscute statisticile care arată longevitatea cu circa 10 ani peste media europeană a locuitorilor din zonele viticole ale Franței sau Italiei. Cu toate acestea trebuie ținut cont de faptul că moderația este secretul acestei longevități, prin contrast cu zonele în care se consumă cantități mari de alcool, unde problemele de sănătate abundă.
Ce influenţe poate avea alcoolul asupra sănătăţii?
Cea mai frecventă întrebare este aceea legată de consumul de alcool și cancer, în special în cazurile de cancer de colon, cancer hepatic, sau cancer gastric. Sunt evidente legăturile care se fac între alcool şi contactul direct al acestuia cu țesuturile acelor organe, primele care absorb, procesează sau tranzitează alcoolul ingerat.
În primul rând, ceea ce contează cel mai mult în această ecuație este „tăria” alcoolului ingerat. O concentrație mai mică de alcool a băuturii ingerate va fi mai ușor tolerată și procesată de organsim. Acest lucru nu trebuie să elimine prudența, pentru că în acesta caz va fi mai ușor și mai tentant să fie consumate cantități mari. Două sticle de bere cu conținut de 5% alcool vor aduce în organsim mai mult alcool decât 100 ml de vodcă de 40º.
În al doilea rând, contează substanțele cu care vine la „pachet” alcoolul ingerat.
-
Berea conţine o cantitate apreciabilă de glucide(5-6%) pe lângă potențiatorii de aromă sau substanțele care contribuie la stabilizare și conservare.
-
Vinul natural este dintotdeauna cea mai benefică băutură alcoolică, datorită conținutului de resveratrol (mai les vinul roșu) provenit din coaja și sâmburii strugurilor. Vinul obținut industrial mai conține sulfiți necesari la limpezirea completă și rapidă a vinului
-
Whisky-ul obținut doar din malț (cu mențiunea pe etichetă „Single Malt”) se pare că posedă anumite proprietăți anticancericege conferite de prezența acidului elagic în compoziție. Nu vă „îmbătați” însă cu speranțe, pentru că ar fi nevoie de o cantitate mult prea mare pentru a beneficia de aceste proprietăți, iar cantitatea de alcool ar anihila micile beneficii. Restul spirtoaselor sunt obținute cu precădere din alcool etilic cu diferite combinații de ingrediente, mai mult sau mai puțin naturale sau dăunătoare.
În oricare dintre situații, dar mai ales în cazul unui consum regulat și în cantități peste cele sugerate de medicii nutriționiști, administrarea unor suplimente alimentare care să îmbunătățească posibilitățile de apărare ale organismului ar fi mai mult decât necesară. Un asemenea supliment este și Oncoforte, cu o compoziție complexă care include 26 de ingrediente naturale.
Studii despre alcool și cancer, despre alcool și creșterea speranței de viață
Într-un studiu (1), ar rezulta din cercetările efectuate pe șoareci că alcoolul poate ajuta la îndepărtarea toxinelor din creier. Dr. Maiken Nedergaard și echipa sa de la Centrul Medical din Rochester au arătat că, în timp ce excesul de alcool dăunează creierului și funcțiilor nervoase, o cantitate mică ingerată zilnic pare să îmbunătățească sănătatea mintală la șoareci. Nedergaard studiază sistemul glimfatic, care elimină deșeurile toxice din organism. Șoarecii care au ingerat o doză modestă de alcool și-au îmbunătățit funcția glimfatică. În 2013, dr. Nedergaard a arătat că somnul era esențial pentru eficiența acestei funcții de îndepărtare a deșeurilor cerebrale.
Într-un alt studiu, Dr. Claudia Kawas, neurolog, împreună cu echipa ei de la Universitatea Irvine din California au efectuat un studiu (2) la peste 1700 de persoane care au trăit în anii 90 și au descoperit că prin consumul a două pahare de vin sau bere pe zi, aceștia și-au crescut durata de viață. Într-adevăr, consumul moderat de alcool a scăzut riscul de a muri prematur cu 18%. Cercetările sale au început în 2003 și a arătat, de asemenea, că efortul fizic moderat și existența unui hobby au fost legate de longevitate. Petrecerea a două ore pe zi cu un hobby au fost legate de un risc de deces redus cu 21% iar 15-45 de minute de exerciții fizice au redus riscul de a muri prematur cu 11%!
Toate acestea contrastează cu un al treilea studiu care arată că alcoolul dăunează ADN-ului dumneavoastră și poate duce la cancer (3).
Aceste studii creează puțină confuzie, ca și consumul de alcool!
Bibliografie:
1.https://www.nature.com/articles/s41598-018-20424-y
2.http://www.mind.uci.edu/research-studies/90plus-study/
3.https://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=4042&Title=Alcohol%20damages%20your%20DNA
4.https://www.chriswoollamshealthwatch.com/your-illness/general-health/its-enough-to-drive-you-to-drink/