Regenerarea neuronilor și cancerul

Regenerarea neuronilor

În urmă cu 2 decenii, se credea cu certitudine că neuronii nu se mai pot regenera. Din fericire, studii recente de neurogeneză (naștere a neuronilor) reușesc să aducă dovezi despre regenerarea neuronilor și la persoanele adulte. Astfel, în anul 1962, Joseph Altman aduce dovezi incontestabile ale neurogenezei la șobolanii adulți, într-o zonă a creierului numită hipocamp. La începutul anilor ‘80, într-o serie de experimente, Fernando Nottebohm a arătat că numărul de neuroni din lobii frontali la canarii de sex masculin a crescut impresionant în timpul sezonului de împerechere. În 1979, un alt om de știință, Michael Kaplan, confirma descoperirile lui Altman, iar in 1983 găsește celule neuronale precursoare în lobii frontali la maimuțele adulte.

Și, în sfârșit, in 1998 Dr. Mirjana Maletic-Savatic, de la Universitatea Stony Brook din New York, identifică la persoane adulte, prin spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară (RMN), un marker chimic specific pentru „baby” neuroni (celule neuronale noi), care este un amestec de derivați ai unor acizi grași nesaturați. “Aceasta este prima tehnică ce permite detecția acestor celule în creierul uman al unei persoane in viață” – afirma cercetătoarea.

De fapt, creierul adult generează sute de celule nervoase noi în fiecare zi, iar acestea sunt produse într-o zonă a creierului care este strâns legată de memorie, învăţare, dispoziţie interioară şi emoţii – hipocampul. Jonas Frisen, de la Institutul Karolinska din Suedia, declara că creierul adult produce zilnic, în hipocamp, un număr de cca 700 de neuroni noi. Și astfel: „până la vârsta de 50 de ani, toţi ne vom fi schimbat neuronii cu care ne-am născut, cu neuroni generaţi la maturitate.”

Deşi este adevărat că neurogeneza culminează în primii ani de viaţă şi scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, totuşi procesul generării de noi neuroni continuă. De fapt, se ştie că stresul determină creşterea nivelului glucocorticoizilor circulanţi care reduce neurogeneza adultă. Așa încât, o posibilitate este ca scăderea neurogenezei adulte în funcţie de vârstă să fie mediată tot de creşterile asociate ale glucocorticoizilor.

Cum poate fi stimulată regenerarea neuronilor?

Conform doctorului Thuret, există câţiva factori ai stilului de viaţă cotidian pe care îi puteţi schimba sau adopta şi care pot facilita producţia de celule nervoase noi:

1. Dormiţi suficient. Şapte sau opt ore dormite cu regularitate susţin producţia de baby neuroni, în timp ce prea puţin somn scade regenerarea neuronilor.

2. Gestionaţi stresul. Stresul scăpat de sub control perturbă producţia de neuroni noi. Respiraţia abdominală conștientizată, meditaţia, relaxarea progresivă sau EFT (tehnica de eliberare emoțională), sau orice altă metodă sănătoasă de reducere a stresului, practicată cu regularitate.

3. Învăţaţi continuu. Continuaţi să vă antrenaţi creierul învăţând lucruri noi. Fie că e vorba de hobby-uri sau de diferite cursuri, o limbă străină sau cum să cântaţi la un instrument muzical – toate acestea stimulează producţia de baby neuroni.

4. Bucuraţi-vă de exerciţiile de tip aerobic. Thuret a folosit alergarea, dar e posibil ca orice exerciţiu aerobic sa susțină regenerarea neuronilor.

5. Restricţionaţi aportul de calorii. S-a demonstrat că reducerea aportului de calorii cu 20-30% intensifică producţia de celule nervoase noi. O analiză din 2013, privind impactul restricţionării caloriilor asupra neurogenezei, nota că „restricţia calorică este singura intervenţie non-genetică care creşte în mod sigur durata de viaţă şi durata de sănătate optimă în rândul mai multor organisme”.

6. Încercaţi să postiţi periodic. Există mai multe abordări ale postului periodic şi un număr de studii care au analizat diferite metode. O metodă, care este probabil prea severă pentru multe persoane, ar fi să postiţi o dată la două zile. Alta ar fi să postiţi o zi pe săptămână sau la fiecare zece zile.

7. O altă metodă ar fi să consumaţi un număr normal de calorii în unele zile, iar apoi, în zilele de abstinenţă, să reduceţi semnificativ aportul caloric la circa 500-600 de calorii. Abstinenţa periodică poate merge mână în mână cu restricţia calorică, cu toate că experţii tind să creadă că metoda postului este mai bună pentru regenerarea neuronilor.

8. Concentraţi-vă atenţia pe alimente „pentru creier”. Consumul alimentelor bogate în flavonoide (cum sunt afinele sau ciocolata neagră) şi acizi graşi Omega-3 (de exemplu peştele gras cum ar fi somonul sau tonul) stimulează neurogeneza, în timp ce o dietă bogată în grăsimi saturate sau una care include alcool va diminua producţia de celule nervoase noi.

9. Alegeţi să mestecaţi. Un studiu japonez a sugerat că alimentele care trebuie mestecate, precum cele crocante, ajută regenerarea neuronilor, pe când o dietă cu alimente moi o poate împiedica.

10. Preveniti depresia. Thuret explica cum cercetările au arătat că depresia este asociată cu producţia scăzută de neuroni. Pacienţii bolnavi de cancer, trataţi pentru această afecţiune, deseori se plâng de depresie chiar şi după ce cancerul a fost vindecat, şi asta se întâmplă pentru că tratamentul împotriva cancerului, inclusiv radioterapia, poate avea un efect negativ semnificativ asupra neurogenezei.

În concluzie este întru totul posibil să producem în continuare celule nervoase noi pe măsură ce înaintăm în viață. Dacă ne însuşim unele modificări ale stilului de viaţă, ne putem îmbunătăţi atât neurogeneza, cât și calitatea vieţii.

Beneficiile concrete oferite de regenerarea neuronilor:

· Îmbunătățirea stării de spirit. În special pentru persoanele afectate de cancer, este esențială antrenarea permanentă a creierului pentru dobândirea unei convingeri de nezdruncinat în reușita vindecării.

· Creșterea capacității memoriei

· Prevenirea declinului asociat cu înaintarea în vârstă

Oncoforte-Regenerarea neuronilor

Dacă ne referim la îmbunătățirea stării de spirit, aceasta poate fi stimulata cu ajutorul broșurii „Brățara Neuro 21” și a instrumentului de lucru atașat.

Regenerarea neuronilor și cancerul-Oncoforte

De fapt, gândirea creativă, neocorticală avansată aduce beneficii universale, deoarece, la nivelul minții, toți suntem interconectați, iar acțiunile fiecăruia dintre noi, îi afectează și pe ceilalți. În broșura „Bratara Neuro 21” am descris o cale simplă și ușor de practicat, care învață neocortexul să-și creeze baby neuroni specifici.

Dr. Larisa Dumbravă

Doctor în științe medicale, specializări nutriție, diabet, pediatrie, dezvoltare personală

Bibliografie:

  1. Brain Myth: Brain damage is always permanent: https://www.brainhq.com/brain-resources/brain-facts-myths/brain-mythology/brain-myth-brain-damage-permanent
  2. MYTH: http://neurolove.tumblr.com/post/82208923769/myth-once-your-brain-cells-die-they-cant-grow
  3. Contrary to popular belief, our neurons are able to regenerate, even in adults. This process is called neurogenesis: https://www.brainhq.com/brain-resources/brain-facts-myths/brain-mythology/brain-myth-brain-damage-permanent
  4. Myths About the Brain: https://www.verywellmind.com/myths-about-the-brain-2794884
  5. Neurogenesis and the Science of Brain Regeneration: https://www.verywellmind.com/adult-neurogenesis-can-we-grow-new-brain-cells-2794885

Photocredit

www.pixabay.com

 

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these