De Ce să Alegeți Vitamina D3 Pentru Creșterea Imunității?

De ce vara răcim foarte rar, iar gripă nici atât nu facem?

Mai multe articole din presa occidentală, care menționează studii în acest sens, avansează ideea că susținerea sistemului imunitar în perioadele reci ar putea fi obținută mai degrabă cu vitamina D3 decât prin alte metode alopate.

Soarele are un rol foarte important, nu atât prin căldura pe care o oferă, cât prin contribuția pe care o are asupra procesului de producere a vitaminei D prin expunerea corpului la razele sale. Vitamina D3, produsă cu ajutorul expunerii la soare, este cea care ajută la creșterea imunității și protejează organismul.

Vitamina D3 este o vitamină solubilă in grăsimi, pe care o găsim în mod natural in foarte puține alimente, este adăugată adesea în unele preparate alimentare dar este disponibilă în mii de variante ca supliment alimentar. Aici trebuie să intervină discernământul și informarea pentru a alege un produs cu concentrație suficient de mare, cu ingrediente de calitate, etc.

Vitamina D3 are multe roluri importante în buna funcționare și dezvoltare a organismului, printre care absorbtia și fixarea calciului si a fosforului, susține structura osoasă, ajuta functiile neuromusculară si imunitară, reduce inflamatiile, atenuează depresia si chiar poate reduce cresterea celulelor canceroase.

Deficitul de vitamina D3 poate genera o serie de simptome foarte neplacute, printre care oboseală cronică și slăbiciune musculară. Atunci cand este consumată sub formă de supliment, vitamina D este absorbită împreuna cu grasimile prin peretii intestinali.

Ce legatură poate fi între Vitamina D3 si gripă? 

Vitamina D3 mai eficienta
https://bioelemente.ro/vitamina-d3-4000-i-u-90-tablete.html

Un studiu desfășurat la Facultatea de Medicină a Universității din Atena arată importanța vitaminei D în reglarea imunității și concluzionează că este necesară urgentarea creșterii dozei zilnice recomandate pentru a se proteja populația globală împotriva unei deficiențe de vitamina D.

Participantele la un studiu din 2006 care au luat 800 UI de vitamina D3 zilnic (doza recomandată actual este 2000 UI – unitati internationale, 1 UI=40 mg) aveau de 3 ori mai putine sanse sa raceasca sau sa faca gripa decat cele care au primit doar un placebo.

Mai mult, un alt studiu efectuat în aprilie 2019 arată că suplimentarea cu vitamina D3 crește imunitatea și scade stările inflamatorii în diabetul zaharat de tip 2.

Cu alte cuvinte, dacă în anotimpurile reci, toamna, iarna primăvara, nu suplimentăm dieta cu Vitamina D3, avem foarte mari șanse să ne îmbolnăvim de gripă sau să răcim.

Surse de vitamina D3 în sezonul rece

Din păcate nu prea exista alimente care sa asigure doza zilnica recomandata de vitamina D. Cea mai mare cantitate se găsește în somonul rosu de Alaska, cu circa 600 UI/80 g, cam un sfert din cât ii trebuie unui om într-o zi. Este urmat de ton, cu 154 UI la aceeasi cantitate, apoi sardinele cu 46 si galbenușul de ou (cu riscul unei cantități mari de colesterol) cu 37 UI într-un ou mediu. Indelung aclamata cantitate de vitamina D din lapte este neglijabila. Prin urmare, putem să ne asigurăm doar cantități insuficiente pentru a preveni răceala sau gripa.

Vitamina D3 protejează organismul împotriva răcelilor de sezon prin creșterea nivelurilor de peptide naturale din plămâni, cu efect antibiotic.

Unul dintre motivele pentru care răcelile și gripa sunt mai frecvente pe perioada sezonului rece este și deficitul de vitamina D, deoarece expunerea la razele soarelui este foarte scăzută si, prin urmare, productia naturala de vitamina D in organism, se afla la cel mai scazut nivel, spun cercetatorii. 

De asemenea, noile constatari explica de ce vitamina D protejeaza organismul si impotriva atacurilor de astm, declansate de virusurile respiratorii.  

Si pentru ca primavara, toamna si mai ales iarna, nu este suficient soare ca sa produca destula vitamina D pentru fiecare dintre noi, suplimentele de vitamina D pot să-ti mentină sanatatea pentru ca tu să sa te bucuri liniștit de aceste anotimpuri, cu toate frumusețile și plăcerile lor, mai ales frumoasele sărbători de iarnă. 

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these