PUNICA GRANATUM- RODIE

Rodia - ONCOFORTE - cancer

Oncoforte – Punica granatum – Rodia

Descriere – origine, botanică, istorie – Rodia

Scriitorul grec Homer a lăsat scris că datorită numeroaselor semințe din fructul de rodie, aceasta era considerată un simbol al fertilității în culturile antice din Egipt, Grecia și Roma. Biblia evreilor înregistrează numeroase referiri la rodie, iar imaginea fructului a fost folosită pe scară largă în sculpturile în piatră găsite în templul lui Solomon din Ierusalim, Israel.

Punica granatum, arbuștii care cresc în mare parte în Orientul Mijlociu și în Europa sunt extrem de atrăgători datorită florilor deosebite și creează frumoase peisaje de-a lungul drumurilor din Albania, Muntenegru, Bulgaria și multe părți ale Turciei.

Copacii de rodie au apărut în Spania în jurul anului 800, aduși de către mauri pe coasta Mediteranei, și au luat numele de la denumirea orașului Granada. Francezii o aseamănă cu o grenadă de mână care explodează, deoarece fructul împrăștie numeroase semințe roșii atunci când este curățat și o numesc pomegranate, deoarece fructele se aseamănă cu merele roșii, iar denumirea derivă din cuvântul francez “pome”, adică măr.

Misionarii spanioli au dus și peste ocean rodia, în Mexic, California și Arizona în secolul al XVI-lea.

Rodia reprezintă unul din simbolurile Armeniei, întruchipând fertilitatea, abundența și căsătoria.

Rodia este considerată fruct tradițional în Israel și este folosită în cadrul unor ceremonii religioase. Tradiția spune că la sfârșitul zilei de post negru în onoarea zilei de Iom Kipur, se mănâncă semințe de rodie pentru a celebra viața veșnică.

De asemenea, este simbolul oficial al mai multor orașe din Turcia și este denumită și “hrana morților”.

Rodia mai este cunoscută și sub denumirea de fructul dragostei sau fructul vieții și este apreciată pentru proprietățile sale antioxidante, fiind un super aliment care conține de 3 ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. 

Compoziție fitochimicale și nutrienți – Rodia

Punica granatum este un fruct care conține sute de semințe comestibile învelite de membrane numite arile. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine, minerale, aminoacizi, polifenoli, și polizaharide cum ar fi galactomanan.

Rodiile conțin acidul punic și acidul elagic, substanțe unice care sunt responsabile pentru majoritatea beneficiilor pentru sănătate.

În afară de gustul ei dulce-acrişor, rodia este o sursă bogată de nutrienți, vitamine și minerale. Consumul de 174 grame de rodie oferă 0,27 mg de cupru, 32,5 g de carbohidrat, 28,5 μg de vitamina K, 17,7 mg de vitamina C, 7 g de fibre alimentare, 66 μg de vitamina B9, 0,65 mg de vitamina B5, 0,13 mg de vitamina B6, 0,11 mg de vitamina B1, 63 mg de fosfor și 0,20 mg de mangan.

Proprietăți terapeutice – Rodia

Antioxidanții conținuți de rodie împiedică apariția procesului de îmbătrânire prematură. Prin urmare, rodia este recomandată și în tratarea bolii Alzheimer.

Datorită proprietăților antiinflamatorii, Punica granatum protejează împotriva astmului, a durerilor în gât, a diareei și a altor boli inflamatorii.

Rodia este un fruct minunat de care pot beneficia femeile însărcinate. Este bogat în acid folic, vitamină esențială în diviziunea celulară și indispensabilă în procesul de dezvoltare a fătului.

Întărește sistemul imunitar și are proprietăți anticancerigene. Rodia este un aliment extraordinar, eficient împotriva cancerului de sân, a cancerului de prostată sau a cancerului de piele.

Grație conținutului ridicat de vitamina C (o singura rodie conține 40% din doza zilnică de vitamina C recomandată), fructul contribuie la întărirea sistemului imunitar, la buna oxigenare celulară. Activitatea antioxidanților este potențată și de prezența în organism a moleculelor de semnalizare redox. Dacă, din diverse motive, acestea nu se mai găsesc într-o cantitate suficientă în celule, ar fi bine să fie suplimentate printr-un aport extern din suplimente specializate.

Rodia contribuie și la detoxifierea celulelor și la eliminarea acestor toxine din organism.

Acidul punic din rodii este benefic în lupta împotriva cancerului, a obezității, diabetului și a bolilor de inimă. Studiile în curs de desfășurare par destul de promițătoare și sugerează că bărbații care adaugă suc de rodie în dieta zilnică pot reduce riscul de hipertensiune și de cancer de prostată. Este totuși bine de avut în vedere că, pentru o pronunțată acțiune anticancerigenă este benefică suplimentarea cu extracte prezente în suplimente alimentare.  

Uleiul extras din semințe de rodie este un ingredient apreciat pentru îngrijirea pielii uscate și devitalizate. Uleiul de rodie ajută la hidratarea pielii, prevenind și reducând apariția ridurilor. Persoanele cu afecțiuni ale pielii, (eczeme, psoriazis, arsuri) vor beneficia de calitățile curative ale uleiului de rodie. Taninul, un alt component benefic, poate să reducă șansele de apariție a cancerului de piele.

Persoanele care trăiesc în orașe mari suferă de un proces de îmbătrânire accentuată cauzată de stres, poluare, radiații ionizante și o alimentație neadecvată. Acești factori duc la producerea de radicali liberi în organism. Antioxidanții sunt cei care ajută la neutralizarea acestor radicali liberi și la protejarea pielii împotriva îmbătrânirii. Rodiile nu numai că sunt eficiente în ceea ce privește protejarea împotriva îmbătrânirii, ci și hrănesc pielea.

Artrita, inflamația articulațiilor, este o altă problemă de sănătate frecventă în întreaga lume. În mod remarcabil, cercetările de laborator au arătat că extractul de rodie poate bloca enzimele cunoscute pentru afectarea articulațiilor la persoanele cu osteoartrită. Studiile s-au efectuat pe șoareci, dar și la om s-a demonstrat efectul antiinflamator.

Unele studii demonstrează că rodia poate îmbunătăți memoria. Cercetarea efectuată pe un grup de 28 de persoane în vârstă, cu tulburări de memorie, a constatat că un consum de circa 250 ml de suc de rodie pe zi a îmbunătățit considerabil markerii de memorie verbală și vizuală. Există, de asemenea, unele dovezi din studiile efectuate pe șoareci, care arată că rodia poate ajuta la combaterea bolii Alzheimer.

Inflamația de lungă durată este unul dintre factorii principali ai multor boli grave, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, diabetul de tip 2, boala Alzheimer și chiar obezitatea. Rodia are proprietati antiinflamatorii puternice, care sunt în mare parte mediate de proprietățile antioxidante ale punicalaginelor, care sunt o specie de tanini. Testele au arătat că pot reduce activitatea inflamatorie în tractul digestiv, precum și în cancerul de sân.

Studii științifice – Rodia

Compoziția biochimică unică a fructului de rodie, bogată în taninuri și flavonoide antioxidante, a atras atenția multor cercetători. Studiile au arătat că extractul din rodie inhibă selectiv creșterea celulelor de cancer de sân, de cancer de prostată, de cancer de colon, cancer de piele și cancer de plămân în laborator (1)(3). Ceea ce este mai important de știut este faptul că extractul din coji de semințe este cel mai eficient.(3)(4) Pentru acest motiv a fost inclus și în compoziția complexă a suplimentului Oncoforte®

Oncoforte - cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul

Comandaţi Acum! >    Livrarea Gratuită

În studiile preclinice pe animale, s-a constatat inhibarea procesului de creștere a tumorilor pulmonare. Studiul clinic la pacienții cu cancer de prostată a arătat o prelungire semnificativă a timpului de dublare a antigenului specific pentru prostată.

Fracțiile polifenolice din fructul de rodie au fost evaluate in vitro pentru posibila lor activitate chemopreventivă sau ca adjuvant într-un cadru terapeutic împotriva celulelor cancerului de sân

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați. Cercetările de laborator au arătat că extractul din fruct de rodie ajută la încetinirea reproducerii celulelor canceroase și chiar induce apoptoza (moartea celulelor canceroase). Studiul efectuat la Universitatea Sichuan din China concluzionează: „Extractul din coji de semințe de rodie ar putea fi un candidat promițător pentru tratamentul cancerului de prostată, arătându-ne o modalitate mai bună de a dezvolta noi medicamente din compușii naturali.(5) 

PSA (antigen specific prostatei) este un marker de sânge pentru cancerul de prostatăBărbații ale căror niveluri de PSA se dublează într-o perioadă scurtă de timp prezintă un risc crescut de deces din cauza cancerului de prostată. Un studiu a constatat că 237 ml suc de rodie pe zi au crescut timpul de dublare PSA de la 15 luni la 54 de luni, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a speranței de viață.

Diferitele preparate de rodie, sub formă de uleiuri, polifenoli ai sucului fermentat, sau extracte din semințe au fost testate atât în laborator, cât și pe pacienți. Fiecare preparat a inhibat creșterea celulelor de cancer de prostată, în timp ce celulele epiteliale prostatice normale au fost semnificativ mai puțin afectate.

Departamentul de Obstetrică Ginecologie al Spitalului Universitar Wuhan din China a efectuat un studiu pentru determinarea acțiunii extractului din rodie asupra cancerului ovarian. Concluziile studiului: „Polifenolul extras din rodie poate avea acțiune preventivă și terapeutică împotriva cancerului ovarian”.(7)

Leucemia mieloidă cronică, o formă rară de cancer al sângelui beneficiază, conform unui studiu al Departamentului de Hematologie al Universității Sains Malaysia, de acțiunea benefică a extractului din coji de semințe de rodie.(9)

Extrem de încurajator este rezultatul unui studiu al Universității de Medicină Militară din Xi’an, China. Acest studiu arată stoparea proliferării celulelor tumorale în osteosarcom, cea mai frecventă și agresivă formă de cancer osos, care de regulă duce la deces prin metastaze pulmonare. Extractul din umilele coji de semințe de rodie este și de această dată „vinovat” de acest rezultat.(10)

Mai multe facultăți și departamente ale Universității din Catania, Italia, au desfășurat mai multe studii care au avut ca scop observarea acțiunii sucului de rodie asupra pacienților cu mielom multiplu. Această afecțiune este considerată, într-o proporție semnificativă incurabilă. Totuși, rezultatele studiilor sunt promițătoare și iată ce spun:„În cele din urmă, cercetările de față susțin dovezile că sucul de rodie ar putea juca un rol-cheie al unei abordări terapeutice viitoare pentru tratamentul mielomului multiplu, pentru a optimiza efectul farmacologic al bortezomibului, în special ca adjuvant după tratament.(8)  

Tumori colonorectale au fost induse la șobolani masculi în vârstă de 6 săptămâni prin injecții subcutanate. La 1 săptămână s-a început tratamentul cu o dietă conținând componentele extrase din rodie. 

După 32 de săptămâni, incidența tumorilor de colon a fost mai mică cu până la 81%. Administrarea a inhibat semnificativ incidența și multiplicarea celulelor tumorale. Aceste descoperiri sugerează efectele benefice ale rodiei împotriva dezvoltării cancerului de colon la cobai.

Inhibarea dezvoltării celulelor cancerului cervical a fost observată prin administrarea extractului de semințe de rodie (acidul elagic) în studiul efectuat la Zhengzhou University, Henan, China.(6)

Oncoforte - cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul

Comandaţi Acum! >       Livrarea Gratuită

Bibliografie:

1.www.ncbi.nlm.nih.gov

2.www.mskcc.org

3.Evaluation of antioxidant and antiradical properties of Pomegranate (Punica granatum L.) seed and defatted seed extracts. Shadi Basiri J Food Sci Technol. 2015 Feb; 52(2): 1117–1123. Published online 2013 Jul 11. doi: 10.1007/s13197-013-1102-z

4.Anti Tumoral Properties of Punica granatum (Pomegranate) Seed Extract in Different Human Cancer Cells. Seidi K, Jahanban-Esfahlan R, Abasi M, Abbasi MM. Asian Pac J Cancer Prev. 2016;17(3):1119-22.

5.The extract from Punica granatum (pomegranate) peel induces apoptosis and impairs metastasis in prostate cancer cells.
Deng Y, Li Y, Yang F, Zeng A, Yang S, Luo Y, Zhang Y, Xie Y, Ye T, Xia Y, Yin W.
Biomed Pharmacother. 2017 Sep;93:976-984. doi: 10.1016/j.biopha.2017.07.008. Epub 2017 Jul 14.

6.Inhibition of Cervical Cancer by Promoting IGFBP7 Expression Using Ellagic Acid from Pomegranate Peel. Guo H, Zhang D, Fu Q. Med Sci Monit. 2016 Dec 12;22:4881-4886.

7.Therapeutic Effects of Punicalagin Against Ovarian Carcinoma Cells in Association With β-Catenin Signaling Inhibition. Tang JM, Min J, Li BS, Hong SS, Liu C, Hu M, Li Y, Yang J, Hong L.
Int J Gynecol Cancer. 2016 Nov;26(9):1557-1563.

8.Antiproliferative and Antiangiogenic Effects of Punica granatum Juice (PGJ) in Multiple Myeloma (MM). Tibullo D, Caporarello N, Giallongo C, Anfuso CD, Genovese C, Arlotta C, Puglisi F, Parrinello NL, Bramanti V, Romano A, Lupo G, Toscano V, Avola R, Brundo MV, Di Raimondo F, Raccuia SA.
Nutrients. 2016 Oct 1;8(10). pii: E611.

9.Growth inhibitory effects of crude pomegranate peel extract on chronic myeloid leukemia, K562 cells. Asmaa MJ, Ali AJ, Farid JM, Azman S. Int J Appl Basic Med Res. 2015 May-Aug;5(2):100-5. doi: 10.4103/2229-516X.157154.

10.A polysaccharide from pomegranate peels induces the apoptosis of human osteosarcoma cells via the mitochondrial apoptotic pathway.Li J, Zhang F, Wang S. Tumour Biol. 2014 Aug;35(8):7475-82. doi: 10.1007/s13277-014-1983-0. Epub 2014 May 2.

About the Author

2 thoughts on “PUNICA GRANATUM- RODIE

    1. Stimate domnule Chițescu
      Majoritatea fructelor și legumelor în stare crudă posedă calități terapeutice mai mici sau mai mari. Rodia este printre cele mai puternice surse de antioxidanți, iar extractul de rodie utilizat în produsul Oncoforte oferă într-o formă concentrată aceste beneficii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these