Oncoforte – Rubus idaeus – Zmeura
Descriere – origine , botanică , istorie – Zmeura
Rubus idaeus, zmeura este planta originară din Grecia, specie fructiferă cunoscută din antichitate datorită lui Plinius care a denumit-o Ida din Creta. Mai târziu găsim planta în Asia, Europa şi America de Nord, unde creşte spontan în locuri sălbatice, margini de păduri, de râuri, în zona dealurilor.
Zmeurul a început să fie cultivat încă din secolul al XIV-lea. În Evul mediu era cultivat prin grădini şi mai ales în jurul mânăstirilor, ca plantă medicinală. Apare menționat în alimentaţia omului în scrierile din secolul al XVI-lea.
În secolul XX se intensifică cultivarea zmeurului în Europa, în țări ca Anglia, Franţa şi Germania, și apoi în SUA. Între cele două războaie mondiale, cultura zmeurului se dezvoltă treptat şi apar noi soiuri valoroase, datorită cercetărilor din domeniu.
Producţia mondială de zmeură a ajuns la 300 mii tone, din care circa 48% se obţine în Europa, 37% în Rusia şi circa 15% în SUA.
Compoziție fitochimicale și nutrienți – Zmeura
Zmeura conține substanțe fitochimice, cum ar fi pigmenți de antocianină, acid elagic, quercitină, acid galic, cianidine, pelargonidine, catechine și acid salicilic. Zmeura conține și carotenoide, mai ales esteri de luteină.
Are, de asemenea, o compoziție chimică bogată în taninuri, resveratrol, reosmină, acizi hidroxibenzoici, flavonoizi, vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C, E, minerale – cupru, fier, calciu, iod, potasiu, fosfor, magneziu.
Proprietăți terapeutice – Zmeura
Pentru că fructele delicioase de zmeură sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, pot ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, la încetinirea procesului de îmbătrânire. Consumul de zmeură contribuie la protecția pielii de razele soarelui. Fructul nu își pierde valoarea nutritivă chiar dacă este congelat. Pulberea obținută prin pulverizarea fructului congelat este extrem de utilă în sindromul metabolic și în reducerea colesterolului.(4)
S-a demonstrat că zmeura are caracteristici de protecție împotriva cancerului. Conținutul mare de antioxidanți specifici inhibă proliferarea celulelor canceroase, datorită prezenței antocianinelor, carotenoizilor, acizilor elagici, quercetinei, acidului galic și catechinelor. Acești antioxidanți reduc radicalii liberi, împiedicând procesul de oxidare al celulei și deci procesul de multiplicare a celulelor canceroase.
Activitatea antioxidanților este intensificată de moleculele de semnalizare redox. Zmeura este cunoscută pentru întărirea sistemului imunitar, ajutând la creșterea rezistenței organismului la boli. Fructul conține o cantitate mare de vitamina C care ajută la prevenirea bolilor și la protecția împotriva bacteriilor și virușilor.
Zmeura reglează nivelul zahărului din sânge, contribuind la controlul diabetului, deoarece fructul are un indice glicemic mic, prin prezența xilitolului în compoziție, cu o valoare calorică la jumătate față de cea a zahărului. Datorită conținutului de fier și folat ajută la tratamentul anemiei. Pulberea din fruct conține o substanță numită luteină, responsabilă de o bună acuitate vizuală.
Conține o cantitate mare de magneziu, potasiu, fier și vitamine din complexul B.
Studii științifice – Zmeura
Rezultatele unor studii arată efectele antitumorale ale pulberii de zmeură și acestea sugerează testarea în continuare pe pacienți relevanți clinic pentru a exploata beneficiile potențiale ale zmeurii împotriva celulelor canceroase pulmonare metastatice.
Beneficiile fructului au fost atribuite mult timp compușilor antioxidanți și fitonutrienților antiinflamatori. În studiile pe animale de laborator pentru cancerul de sân, cancerul de col uterin, cancerul de colon, de esofag și de prostată, fitonutrienții din zmeură au demonstrat că joacă un rol important în scăderea radicalilor liberi și a inflamației, modificând dezvoltarea sau reproducerea celulelor canceroase.
Zmeura este considerată un aliment bun în combaterea cancerului de sân, dar acest fruct de pădure puternic poate oferi protecție și împotriva altor tipuri de cancer. Un studiu publicat în ediția din decembrie 2006 a Jurnalului de Chimie Agricolă și Alimentară arată că zmeura a inhibat creșterea numărului de linii celulare pentru cancerul de sân, colon și prostată.
Un alt studiu efectuat la Universitatea din Johannesburg, studiu care căuta surse de extracte naturale din care să se obțină medicamente chimioterapeutice cu costuri rezonabile, a pus în evidență acțiunea eficientă a extractului de zmeură în cancerul de sân.(3) Chiar dacă nu puteți mânca zmeură tot timpul anului, pentru a vă bucura de beneficiile componentelor sale într-o formă concentrată, împreună cu celelalte 25 de ingrediente valoroase, Oncoforte® vă este aliat tot timpul anului.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Componentele chimice ale extractului de zmeură au efect pro-apoptotic extrem de puternic împotriva liniei celulare de cancer de colon testată. Apoptoza este un proces natural pe care organismul îl utilizează pentru a scăpa de celulele care nu îi sunt necesare sau care sunt anormale. Studiul a fost efectuat la Instiutul de Microbiologie din Lodz, Polonia.(5)
Un studiu publicat în numărul din septembrie 2001 al revistei Phytomedicina arată activitatea unor fructe bogate în antocianine de a inhiba a ciclooxigenaza și a arătat că antocianinele din cireșe și zmeură au avut proprietăți similare cu cele ale ibuprofenului și a naproxenului, deci rol important în combaterea durerii.
Studiul desfășurat la Institutul Oncologic din Saitama, Japonia, a evidențiat proprietățile de inducere a apoptozei (uciderea celulelor tumorale) ale extractului de zmeură, respectiv acidul elagic.(6)
Un alt studiu, care a apărut în ediția din iunie 2012 a Jurnalului de Chimie Agricolă și Alimentară, a testat efectele extractului din fruct de Rubus idaeus la șobolani cu artrită indusă experimental. În comparație cu grupul de control, șobolanii care au primit polifenoli din zmeură au prezentat mai puține simptome de artrită și dureri mai puțin severe până la sfârșitul perioadei de studiu de 30 de zile.
7 spitale, institute de cercetări și universități din Taiwan au publicat rezultatele unui studiu în care s-au evidențiat proprietățile antitumorale ale extractului de zmeură în cancerul rinofaringian.(7)
Studiile de laborator din cadrul Centrului de Cancer Memorial Sloan Kettering arată că acidul elagic poate fi capabil să contribuie la prevenirea cancerului. Studiile au fost făcute pe subiecți cu tumori hepatice și cu cancer pulmonar.
Un alt studiu realizat la Ohio State University Comprehensive a arătat că antocianinele din zmeură pot reduce tumorile. Dietele care au conținut zmeură liofilizată au suprimat dezvoltarea tumorilor în esofagul subiecților studiați, iar rezultatele indică faptul că antocianinele pot avea proprietăți chemopreventive.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Bibliografie:
1.www.ncbi.nlm.nih.gov
2.www.mskcc.org
3.Phenolics from Rubus fairholmianus induces cytotoxicity and apoptosis in human breast adenocarcinoma cells. George BP, Abrahamse H, Hemmaragala NM.
Chem Biol Interact. 2017 Sep 25;275:178-188. doi: 10.1016/j.cbi.2017.08.005. Epub 2017 Aug 9.
4.Basu A, Wilkinson M, Penugonda K, et al. Freeze-dried strawberry powder improves lipid profile and lipid peroxidation in women with metabolic sndrome: baseline and post intervention effects. Nutr Journal. 2009 Sept;8:43.
5.Ellagitannins from Rubus idaeus L. Exert Geno- and Cytotoxic Effects against Human Colon Adenocarcinoma Cell Line Caco-2. Nowak A, Sójka M, Klewicka E, Lipińska L, Klewicki R, Kołodziejczyk K. J Agric Food Chem. 2017 Mar 28. doi: 10.1021/acs.jafc.6b05387. [Epub ahead of print]
6.Ellagic acid, a natural polyphenolic compound, induces apoptosis and potentiates retinoic acid-induced differentiation of human leukemia HL-60 cells. Hagiwara Y, Kasukabe T, Kaneko Y, Niitsu N, Okabe-Kado J. Int J Hematol. 2010 Jul;92(1):136-43. doi: 10.1007/s12185-010-0627-4. Epub 2010 Jun 18.
7.Rubus idaeus Inhibits Migration and Invasion of Human Nasopharyngeal Carcinoma Cells by Suppression of MMP-2 through Modulation of the ERK1/2 Pathway. Hsin CH, Huang CC, Chen PN, Hsieh YS, Yang SF, Ho YT, Lin CW. Am J Chin Med. 2017;45(7):1557-1572. doi: 10.1142/S0192415X17500847. Epub 2017 Sep 25.
Zmeura poate fi consumata doar in lunile mai-iulie in stare naturala, insa mai exista si varianta prin congelare, prin care nu-si pierde din valoarea nutritionala, dar este nevoie de timp pentru a le depozita corespunzator, astfel ca as merge pe varianta sub forma de capsule, usor de administrat ca Oncoforte.
Nu numai perioada în care poate fi consumată zmeura reprezintă o problemă, ci şi cantitatea necesară pentru a produce efectele necesare. Mai mult, combinația cu anumiți nutrienți prezenți în alte plante este extrem de importantă. De aceea, forma concentrată, sub formă de pulbere, cât și asocierea cu celelalte ingrediente, face într-adevăr o opțiune ideală din consumul Oncoforte.