Oncoforte – Hordeum vulgare – Orzul Verde
Descriere – origine, botanică, istorie – Orzul verde
Orzul verde este forma terapeutică a orzului, plantă cerealieră care se cultivă de mii de ani în ţara noastră și are utilizări multiple – aliment, furaj pentru animale, la fabricarea berii, supliment alimentar pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Timp îndelungat a fost una dintre culturile principale împreună cu grâul și meiul.
Regiunea de origine a orzului este zona balcanică de est, culturile extinzându-se apoi spre Europa centrală.
Orzul verde poate fi asemuit cu un soi de iarbă înaltă care în antichitate era denumită „pâinea celor săraci” datorită proprietăţilor energizante şi nutritive.
Egiptenii îl foloseau pentru a prepara o băutură alcoolică asemănătoare berii, iar chinezii îl foloseau atât pentru a se hrăni cât şi pentru beneficiile aduse sănătății.
Orzul de iarnă este folosit de obicei pentru furajarea animalelor, datorită calității inferioare a grăunțelor.
Încă din vremurile biblice știm că anticii din Asia și Orientul Mijlociu au inclus plante tinere de grâu și de orz verde în dietele lor. Istoricii scriu că aceste specii de plante au fost folosite în tratamentul afecțiunilor cutanate, ale ficatului, ale sângelui, etc.
Grecii antici au folosit mucilagiul derivat din orzul verde pentru a trata inflamațiile. Gladiatorii au mâncat orz verde pentru rezistență în luptă.
Compoziție fitochimicale și nutrienți – Orzul verde
În urma studierii conținutului de principii active, în diferite faze de creștere ale plantelor de Hordeum vulgare sau orz verde, s-a putut constata faptul că planta conține unele dintre cele mai bune resurse nutritive necesare organismului uman.
Astfel frunzele de orz verde conțin vitaminele din grupul B (B1, B2, B5, B6, B12), acid nicotinic, vitamina E, vitamina C și o mare cantitate de minerale cum ar fi calciu, mangan, fier, magneziu, potasiu, seleniu, molibden, zinc, bor, cupru, bioflavonoide, polizaharide, aminoacizi, beta-caroten, betaină, biotină, polipeptide și clorofilă.
Orzul verde conține :
- de peste 250 ori mai multă vitamina A decât salata verde
- de peste 25 ori mai mult potasiu decât bananele
- de peste 11 ori mai mult calciu decât laptele
- de peste 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele
- de peste 10 ori mai multă vitamina B1 decât spanacul
- de peste 23 ori mai multă biotină decât laptele
- conține 2000 micrograme superoxid dismutază activă, la fiecare 2 g de orz verde sub formă de pulbere
Proprietăți terapeutice – Orzul verde
În 1940 s-a descoperit că multe cereale conțin vitaminele, mineralele și proteinele esențiale pentru hrana oamenilor și a animalelor. Un preparat deshidratat din orz verde numit “cerofil” a fost aprobat de către Consiliul pentru alimente al Asociației Medicale Americane în 1940 ca “hrană acceptată”.
Studiile au arătat că în cazul în care aveți dificultăți în lupta împotriva astmului, artritei, impotenței, problemelor cutanate, anemiei, diabetului, obezității, constipației, hipertensiunii, problemelor renale sau bolilor de inimă, este bine să urmați un tratament cu pulbere de orz verde (Hordeum vulgare).
Conținutul de vitamină C din Hordeum vulgare este de aproape două ori mai mare decât cel din portocale. Această vitamină fortifică în special mecanismele de apărare și scade probabilitatea de răceală și de gripă.
Conținutul mare de fier și cupru crește fluxul sanguin și ajută la prevenirea anemiei, fiindcă ajută la formarea hemoglobinei. Ajută de asemenea, la reducerea oboselii cronice, a epuizării. Extractul de orz verde protejează celulele împotriva factorilor cancerigeni. Mecanismul de acțiune este asociat cu activitatea antioxidantă a plantei și datorită conținutului mare de clorofilă. S-a demonstrat că se pot forma legături între carcinogen și clorofilă care pot inactiva carcinogenul.
În plus, antioxidanții, inclusiv superoxid dismutaza, găsiți în concentrații mari în pulberea de orz verde, protejează împotriva radiațiilor și a radicalilor liberi. Neutralizarea radicalilor liberi împiedică procesul de oxidare al celulelor. Activitatea antioxidanților este stimulată de prezența moleculelor de semnalizare redox, iar pentru echilibrarea acestora se recomandă și alte suplimente specifice.
Orzul verde este considerat util pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special a cancerului de colon. Acest lucru se datorează fibrelor prezente în acesta, și care ajută bacteriile din intestinul gros să redea buna funcționare a colonului.
Deci, sintetizând, beneficiile orzului verde (Hordeum vulgare) sunt în principal
- Antioxidante, antitumorale(2)
- Creșterea imunității
- Adjuvant în problemele digestive
- Adjuvant în diabet,
- Adjuvant în boli de ficat, de plămâni, cardiovasculare (3)
Studii științifice – Orzul verde
Extractul de Hordeum vulgare este folosit de mult timp ca supliment alimentar. Beneficiile sale au fost descoperite prin diverse studii in vitro și in vivo. Efectul pulberii de orz verde asupra sistemului imunitar a fost evidențiat în grupurile experimentale, la fel s-a arătat că a inhibat dermatita atopică la cobai.
În mod similar, s-a demonstrat că lipopolizaharidele din orzul verde reduc inflamația celulară. Efectul pulberii de Hordeum în diabetul de tip 2 a fost studiat pe șoareci și pe subiecți umani. Un alt studiu a arătat că orzul verde, prin componentele sale a provocat apoptoza liniilor celulare leucemice și a limfomului.
Un studiu a examinat efectul Hordeum vulgare în diferite linii de celule canceroase, incluzând celule ale cancerului de sân și celule ale cancerului de prostată. Componentele din orzul verde au provocat apoptoza (moartea celulelor tumorale) din cadrul acelor linii de celule.
Mai mult, a rezultat o creștere a nivelului intracelular reactiv de oxigen (ROS), o specie de molecule de semnalizare redox foarte necesare în distrugerea celulelor tumorale. Astfel, studiul sugerează că poate fi util pentru tratarea cancerului, în special a cancerului de sân și a prostatei.
Orzul verde este utilizat de vindecătorii tradiționali pentru a trata diferite afecțiuni inflamatorii și cardiovasculare(3), cunoscând acțiunea farmacologică a acestei pulberi. Un alt studiu a folosit extract brut de hordeum vulgare și a analizat inhibarea agregării plachetare și a diferiților metaboliți, precum și pentru efectele sale asupra anumitor enzime antioxidante.
Orzul este cunoscut ca o sursă bogată de compuși bioactivi diferiți. În prezent, o atenție considerabilă a cercetătorilor se concentrează asupra orzului verde. Poate fi o sursă bună de minerale, vitamine, carbohidrați, aminoacizi, compuși fenolici și proteine. Rolul antioxidant și antitumoral al acestor fenoli este cunoscut.(2)
Este posibil ca acești compuși chimici benefici pentru sănătate să poată induce un potențial anticanceros al pulberii de orz verde în liniile celulare ale cancerului de colon (HT-29) și al cancerului de plămân (A549). Pentru studiul efectuat la Institutul de Biologie și Biochimie al Universității din Lublin, Polonia, au fost folosite pulbere și suc de Hordeum vulgare.(4)
Un studiu efectuat de cercetători de la institutul de Nutriție din Adelaide, Australia, a pus în evidență rolul reducere semnificativă a celulelor tumorale în cancer de colon prin introducerea tărâțelor de orz în alimentația cobailor supuși studiului.(5)
Intr-un studiu denumit“Isolation of Potent Anti-Inflammatory Protein From Barley Leaves.” din 1983, un grup de cercetatori japonezi Kubota, Matsuoka și Seki au demonstrat efectul antiinflamator al frunzei de orz verde, prin proteina complexă care intră în compoziția pulberii, efect comparabil cu al aspirinei – dar fără efectele secundare de iritare a mucoasei gastrice pe care le generează mai toate antiinflamatoarele administrate oral.(6)
Este bine de știut că a fost dovedită acțiunea benefică a orzului verde în tratarea bolilor cronice, așa cu arată studiul efectuat la Institutul Superior de Biotehnologii al Universității Monastir din Tunisia.(7) Poate fi neplăcută ingerarea pulberii ca atare, așa că introducerea în formula Oncoforte®, face administrarea ușoară, pe lângă toate avantajele care rezultă din combinarea cu toate celelalte ingrediente.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Bibliografie:
1.www.ncbi.nlm.nih.gov
2.Antioxidative and antiproliferative properties of selected barley (Hordeum vulgarae L.) cultivars and their potential for inhibition of low-density lipoprotein (LDL) cholesterol oxidation.
Madhujith T, Shahidi F. J Agric Food Chem. 2007 Jun 27;55(13):5018-24. Epub 2007 Jun 2.
3.Major cereal grain fibers and psyllium in relation to cardiovascular health.
Bernstein AM, Titgemeier B, Kirkpatrick K, Golubic M, Roizen MF.
Nutrients. 2013 Apr 29;5(5):1471-87. doi: 10.3390/nu5051471. Review.
4.Evaluation of anticancer activity of water and juice extracts of young Hordeum vulgare in human cancer cell lines HT-29 and A549. Czerwonka A, Kawka K, Cykier K, Lemieszek MK, Rzeski W.
Ann Agric Environ Med. 2017 Jun 12;24(2):345-349. doi: 10.26444/aaem/74714. Epub 2017 May 27.
5.A comparative study of the influence of differing barley brans on DMH-induced intestinal tumours in male Sprague-Dawley rats. McIntosh GH, Le Leu RK, Royle PJ, Young GP.
J Gastroenterol Hepatol. 1996 Feb;11(2):113-9.
6.Kazuhiko Kubota, Yutaka Matsuoka, Hirohumi Seki, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Science University of Tokyo. Japanese Journal of Inflamation, Vol 3. No. 4, 1983.
7.Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview. Lahouar L, El-Bok S, Achour L. Am J Chin Med. 2015;43(7):1311-29. doi: 10.1142/S0192415X15500743. Epub 2015 Oct 18. Review.
Nu da reactii alergice la persoanele sensibile la gluten?
Orzul verde este complet lipsit de gluten. Glutenul este proteina prezentă în boabele de cereale mature. În pulberea de orz verde, care se obține în stadiul de „iarbă”, nu se dezvoltă încă glutenul. De altfel, nimic din formula complexă a suplimentului Oncoforte nu produce reacții alergice, poate doar cu excepția acelor situații în care persoanele cu sensibilități speciale cunosc substanțe sau plante la care sunt alergice și pot evita alegerea.