ALLIUM SATIVUM – USTUROIUL

Usturoiul-ONCOFORTE-cancer

Oncoforte – Allium sativum – Usturoiul

Descriere – origine, botanică, istorie – Usturoiul

Usturoiul apare în scrierile istorice încă din anul 4500 î.H, Allium sativum fiind originar din Asia Centrală. Se știe că egiptenii îl întrebuințau frecvent în alimentația sclavilor care munceau la piramide, căci îl considerau benefic în evitarea bolilor contagioase, a mușcăturilor de insecte, a viermilor intestinali, a durerilor.

Romanii foloseau usturoiul în alimentație pentru că era considerat un medicament bun, care ar fi tratat peste 60 de boli.

Numele “Allium sativum” este derivat din cuvântul celtic “all“, care înseamnă ars sau înțepător, și cuvântul latin “sativum” însemnând plantat sau cultivat.

Usturoiul este membru al familiei Liliaceae, este un aliment deosebit și o plantă frecvent utilizată în medicina tradițională. În 1858 Louis Pasteur a arătat activitatea antibacteriană a usturoiului. Mai târziu a fost recomandat ca antiseptic care ajuta la prevenirea cangrenelor în timpul primului război mondial.

Usturoiul este o plantă originară din Africa si Asia Centrală și folosit în trecut de egipteni, babilonieni, evrei, greci și romani. Se spune a fost folosit sub forma unui oțet de usturoi, cu rol antiseptic chiar pentru a trata ciuma.

Pentru a elimina mirosul neplăcut de usturoi este recomandabil să mestecați 2-3 boabe de cafea, anason sau chimion, un măr sau pătrunjel verde. 

Compoziție fitochimicale și nutrienți – Usturoiul

Allium sativum sau usturoiul conține peste 200 de ingrediente biologic-active, vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanța responsabilă de mirosul puternic, înțepător, cu un puternic efect antimicrobian. Unii cercetători spun ca 1 mg de alicină are puterea a 15 unități standard de penicilină.

Componenta sulfurică, alicina este eliberată atunci când usturoiul este zdrobit și s-a demonstrat că reduce colesterolul din organism cu până la 15%.

Coține multe vitamine din grupul A, B, E, C și PP, licopen, luteină, multe minerale importante pentru organism, cum ar fi calciu, fosfor, iod, potasiu, siliciu, sulf și seleniu, de aceea usturoiul întăreşte capacitatea organismului de a lupta cu viruşii, fiind eficient în afecţiuni, precum gripa.

Usturoiul conţine aminoacizi importanți: glicină, arginină, cisteină, triptofan, și antioxidanți puternici – quercitină și kaempferol.

Proprietăți terapeutice – Usturoiul

Usturoiul este o plantă comestibilă, utilizată ca aliment și condiment. În medicina tradițională este considerat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. Usturoiul în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, scade tensiunea arterială.

Are rol antioxidant puternic, iar activitatea este potențată prin prezența echilibrată a moleculelor de semnalizare redox, cheia sănătății celulei. Dacă aceste molecule sunt în cantități insuficiente în celule, sau în proporții semnificativ dezechilibrate, atunci organismul este în permanent pericol de îmbolnăvire. Există un singur supliment care poate completa aceste molecule până la niveluri optime.

Proprietățile medicinale recunoscute ale usturoiului (Allium sativum) sunt numeroase:

  • Combaterea infecțiilor cutanate, stimulator al imunității (6) 
  • Ca antioxidant 
  • Pentru tratarea bolilor de inimă(3) 
  • Pentru prevenirea și tratarea cancerului (7)
  • Pentru a trata ateroscleroza 
  • Pentru a trata tulburările circulatorii (5)
  • Reducerea colesterolului (4)

Usturoiul este folosit frecvent, chiar dacă mirosul lui puternic rămâne în gură, consumul a 2-3 căței sau bulbi de usturoi pe zi are rezultate minunate în tratarea faringitei și a infecțiilor intestinale. Usturoiul este recomandat în complicații ale gripei, ajută la tratarea gutei și asigură o stare generală bună a organismului.

Usturoiul conține compuși ai sulfului care sunt responsabili de efectele medicinale și de mirosul înțepător. Au fost raportate activități farmacologice cum ar fi acțiuni antimicrobiene, hipoglicemice și hipolipidemice și un mare impact asupra creșterii tumorale, activități anticanceroase și antioxidante.

Studii științifice – Usturoiul

Cancerul de colon (9) si cancerul gastric (8) au făcut obiectul mai multor studii, cercetări epidemiologice care arată că la populațiile care consumă în dieta zilnică usturoi, există un risc scăzut de proliferare a cancerului de colon și de stomac. Doza zilnică minimă este de 2 bulbi pe zi. Unul dintre studii a fost realizat la University of South Australia, Adelaide.(9)

Pentru cancerul de esofag și laringe cercetătorii de la Nanjing Cancer Institute din China au comparat incidența tumorilor la câteva mii de oameni care consumau zilnic 1-2 bulbi de usturoi cu cei în rândul cărora nu se consuma usturoi decât cel mult o dată pe lună. Rezultatele studiului indică faptul ca primul lot de subiecți au dezvoltat cu 69% mai puține tumori față de lotul doi. Interesant este că la cei care consumă și ceapă și usturoi rata imunității la aceste forme de cancer ajunge până la cifra record de 83%.

Centrul Pentru Studierea Cancerului Fred Hutchinson,din Seattle, SUA,a arătat în concluziile unui studiu efectuat pe mai mult de 66.000 de subiecți că suplimentarea alimentației cu extracte de usturoi și sâmburi de struguri pe perioade îndelungate (3 ani) a redus semnificativ riscul de cancere ale sângelui. Chiar și numai acest rezultat ar fi de ajuns pentru includerea în formula Oncoforte®, atât a extractului de usturoi cât și a celui de sâmburi de struguri, dar pe lângă acestea, mai sunt alte 24 de ingrediente mult mai valoroase.

Oncoforte - cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul

Comandaţi Acum! >     Livrarea Gratuită

Studiul efectuat de Institutul Național pentru Cancer, Bethesda, din SUA, a arătat cum consumul de usturoi sau suplimente din extracte ale acestuia au avut cele mai bune rezultate în cancerul de prostată, comparativ cu alte vegetale consumate de populația supusă studiului.(11) 

Un studiu francez publicat în Jurnalul European de Epidemiologie în 1998 a arătat că prin creșterea consumului de Allium sativum s-a redus semnificativ riscul de cancer de sân la femei, luând în considerare aportul caloric total și alți factori de risc. Acest studiu a implicat 345 de paciente diagnosticate cu carcinom mamar primar, cu vârste și statut socio-economic diferit.

Studiul a constatat că datorită consumului mare de usturoi există un risc semnificativ mai scăzut de cancer mamar. Explicarea rezultatelor a arătat că factorii hormonali și daunele cauzate de radicalii liberi ar putea fi mai reduse datorită derivaților sulfurici prezenți în usturoi.

Efectul protector împotriva cancerului pare a fi legat de prezența compușilor organosulfurici, în principal al alicinei, care inhibă carcinogeneza în esofag, colon, glandă mamară și plămân, așa cum au arătat studiile clinice efectuate pe animale de laborator.

Mecanismele exacte ale efectelor preventive împotriva cancerului sunt explicate prin faptul că acești compuși organosulfurici modulează activitatea mai multor enzime metabolizante care activează citocrom P450 sau determină detoxifierea prin glutation S-transferaze.

Activitatea antiproliferativă a fost descrisă în câteva linii celulare tumorale, posibil mediată prin inducerea apoptozei și a modificărilor ciclului celular. Cercetătorul John Milner, doctor la Universitatea Pennsylvania din SUA, a sintetizat în studiile de laborator, care evidenţiază efectul usturoiului asupra activităţii mai multor enzime care blocheazâ formarea unor compuşi cancerigeni şi efectele dăunătoare ale acestora asupra ADN-ului celular.

Allium sativum este capabil să stimuleze capacitatea organismului de a se detoxifia şi de a inhiba creşterea sau multiplicarea celulelor canceroase. 

Bulbul sau cățelul de usturoi suferă prin zdrobire transformarea structurii chimice a aliinei, prin acțiunea enzimelor, în alicină, o moleculă foarte instabilă care se descompune imediat în mai mulți compuși. 

Moleculele nou-formate dau mirosul puternic, dar mult mai important au activitate anticancerigenă recunoscută.

Moleculele odorifere eliberate accelerează eliminarea din organism a substanțelor carcinogene toxice, prin fenomenul de detoxifiere, diminuând riscul de a ataca materialul nostru genetic, ADN-ul, adică riscul de a provoca acele mutații care duc la formarea tumorilor. Ca și cruciferele (varză, broccoli, conopidă), usturoiul ajută la creșterea imunității, a sistemului de apărare împotriva diferiților agresori toxici.

Studiul desfășurat la Institutul de Cercetări Farmaceutice din Milano, Italia, a pus în evidență calitățile protective ale usturoiului în prevenirea cancerului endometrial. O veste bună pentru doamnele care vor să evite mirosul neplăcut produs de consumul de usturoi este forma de pulbere în suplimente alimentare. 

Compușii anticancerigeni din componența usturoiului servesc ca scuturi de protecție, dar au și puterea de a lupta împotriva microtumorilor din organism, prin fenomenul de apoptoză celulară.

Oncoforte - cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul

Comandaţi Acum! >       Livrarea Gratuită

Bibliografie:

1.www.mskcc.org

2.www.ncbi.nlm.nih.gov

3.Ackermann RT, et al. Garlic shows promise for improving some cardiovascular risk factors. Arch Intern Med 2001;161:813-24.

4.Hasani-Ranjbar S, Nayebi N, Moradi L, et al. The efficacy and safety of herbal medicines used in the treatment of hyperlipidemia; a systematic review. Curr Pharm Des. 2010;16(26):2935-47.

5.Silagy CA, et al. A meta-analysis of the effect of garlic on blood pressure. J Hypertension 1994;12:463-8.

6.Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-96S.

7.Galeone C, Pelucchi C, Levi F, et al. Onion and garlic use and human cancer. Am J Clin Nutr 2006;84: 1027-32.

8.Guercio V, Galeone C, Turati F, et al. Gastric cancer and allium vegetable intake: a critical review of the experimental and epidemiologic evidence. Nutr Cancer. 2014;66(5):757-73. doi: 10.1080/01635581.2014.904911.

9.Ngo SN, Williams DB, Cobiac L, et al. Does garlic reduce risk of colorectal cancer? A systematic review. J Nutr. Oct 2007;137(10):2264-2269.

10.Walter RB, Brasky TM, Milano F, White E. Vitamin, mineral, and specialty supplements and risk of hematologic malignancies in the prospective VITamins And Lifestyle (VITAL) study.Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 Jul 29.

11.Hsing AW, Chokkalingam AP, Gao YT, et al. Allium vegetables and risk of prostate cancer: a population-based study. J Natl Cancer Inst. Nov 6 2002;94(21):1648-1651.

12.Galeone C, Pelucchi C, Dal Maso L, et al. Allium vegetables intake and endometrial cancer risk. Public Health Nutr. Nov 6 2008:1-4.

About the Author

4 thoughts on “ALLIUM SATIVUM – USTUROIUL

    1. Bună ziua Mariana,
      Usturoiul aduce multe beneficii celor care îl consumă. Reglează imunitatea, crește rezistența organismului, scade tensiunea. Usturoiul are, după cum ai citit, și proprietăți anticancerigene, reduce colesterolul, este antimicrobian, etc. Din păcate, multe persoane nu îl pot consuma în stare naturală din cauza problemelor digestive, sau din cauza mirosului neplăcut pe care îl eliberează după consumare. Sub forma concentrată de pulbere, așa cum este prezent în Oncoforte, poate fi consumat fără grijă de oricine.
      Multă sănătate,

    1. Într-adevăr, pulberea de usturoi are multe proprietăți benefice, și este cu atât mai util celor care nu pot să-l mănânce în stare crudă, sau sau celor care nu agreează mirosul pe care îl răspândește mult timp de la consumare. Din aceste motive, prezența pulberii de usturoi în Oncoforte este binevenită alături de celelalte ingrediente.
      Multă sănătate, Daniela!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these