5 furnizori de antioxidanți cu proprietăți de citostatic natural

3 ciuperci și 2 plante cu renumele de a fi între cei mai puternici antiinflamatori și antioxidanți, adunate într-un comprimat cu potențial efecte de citostatic natural.

Sunt știute și folosite de mii de ani în medicina tradițională și în alimentație. În ultimele zeci de ani au început să fie studiate și de știință. Rezultatele sunt uimitoare.

Shiitake, Maitake, Reishi, Graviola, Turmeric – 5 aliați pentru longevitate.

Din timpuri străvechi oamenii au constatat că prin consumul unor ciuperci și plante, ca Shiitake, Maitake, Reishi, Graviola sau Turmeric starea de sănătate li se îmbunătățea.

Că aveau afecțiuni ale pielii, inflamații ori infecții sau tulburări intestinale, consumau aceste leacuri și starea li se ameliora.

De aceea oamenii au continuat să caute sute de ani, prin păduri, aceste miracole ale naturii, cărora li s-a dus faima de vindecători de-a lungul și de-a latul lumii. Au devenit astfel foarte căutate. Și foarte scumpe.

Calitatea lor, neștiută la vremea aceea, era aceea că aceste plante și ciuperci aveau și veleități de citostatic natural.

Ciupercile Shiitake intră sub lupa științei

Abia în secolul 20, spre sfârșit, știința reușit să spargă membrana celulei și să-i pătrundă tainele. După îndelungate studii și teste de laborator cercetătorii au certificat ceea ce oamenii simpli știau din vechime.

Shiitake are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, imunomodulatoare și are veleități de citostatic natural.

Shiitake, ”ciuperca romantică” cu posibil efect de citostatic natural

Shiitake este o ciupercă originară din Asia fiind foarte răspândită în China și în Japonia. Numele ei este japonez, unde ”shii” este numele copacului pe care îl preferă ca suport de creștere, iar ”take” înseamnă ciupercă.

Arborele ei favorit este din familia mestecenilor, dar s-a observat că se poate adapta și poate crește cu ușurință inclusiv în sere, unde a căpătat un nou nume.

I se mai spune ”ciuperca romantică”, fiind amatoare de muzică clasică și rock and roll. După cum susțin unii cultivatori, Shiitake are o dezvoltare mai rapidă și mai armonioasă în mediu muzical.

Testele confirmă – Shiitake luptă împotriva tumorilor

Inițial s-a studiat impactul ei asupra nivelului de colesterol, dar experimentele au relevat și alte efecte benefice.

Testele de laborator au demonstrat că Shiitake luptă împotriva tumorilor, având capacitatea de a fi un citostatic natural, dar și împotriva bolilor infecțioase.

Este un adjuvant puternic în tratamentul  infecțiilor hepatice, precum hepatita de tip B și C,  dar și în al celor cu HPV. 

Cercetători a două facultăți din Columbia – de Silvicultură, respectiv de Ierbologie – au studiat și publicat un articol despre shiitake, urmându-i tot parcursul din pădure până-n farfurie.

Universitarii au subliniat că shiitake este bogată în fibre, dar săracă în sodiu și zaharuri, calități care o fac un aliment ideal pentru suferinzii de diabet, de constipație și gută.

Proprietățile ciupercii Shiitake – furnizor de vitamine, minerale, proteine și lentian

Denumirea latinească a ciupercii Shiitake, Lentinula Edodes, este dată de lentinan, o polyzaharidă extrasă din miceliul ciupercii.

Lentinan are renumele că poate stimula sistemul imunitar să inhibe formarea celulelor maligne.

Această proprietate îi poate da potențele unui citostatic natural și fac din ciupercă un aliat al longevității.

Proprietățile terapeutice ale ciupercii Shiitake se datorează și conținutului bogat în vitamine și minerale.

Vitaminele B5, B6, B9, B12 și D sunt  antioxidante, antidegenerative și  au rol în:

  • refacerea ADN-ului,
  • a măduvei,
  • a sistemului imunitar
  • și a proceselor neuronale

Fosforul, magneziul, cuprul și potasiul sunt minerale de bază ale țesuturilor, implicate în multiple procese în susținerea funcționării organismului.

Beneficiile Shiitake – capacitatea de a combate grave afecțiuni

Grație acestor elemente combinate Shiitake e foarte eficientă în tratarea unor afecțiuni, precum:

  • gripa și viroza,
  • infecții ale căilor respiratorii
  • afecțiuni ale plămânilor,
  • constipație,
  • gută,
  • gastrită și ulcer duodenal
  • hepatita B, alergiile,
  • boli autoimune
  • afecțiunile reumatice
  • diabetul
  • boli neurodegenerative

De asemenea, proprietățile antioxidante o fac un adjuvant  în ameliorarea și combaterea pe cale naturală leucemiei și a cancerului.

Maitake, bucuria găsirii vindecării. Istorie, nume și renume

Maitake sau Grifola frondosa, pe numele ei latinesc, e o ciupercă cu deosebite calități tămăduitoare, originară din partea nord-estică a Japoniei și a Chinei, dar și din nordul continentului american. Crește în sălbăticie, în special la baza stejarilor bătrâni. Datorită aspectului ei cu pălării ondulate dispuse în mănunchi englezii au botezat-o Hen of the wood (găina pădurii), dar ajunsă în România a căpătat numele de Foalele vacii.

Japonezii, care i-au descoperit calitățile comestibile și terapeutice din vechime, i-au dat numele Maitake, ”ciuperca dansului” în japoneză. Asta pentru starea de bucurie pe care o producea găsirea ei celui care avea norocul să dea peste ea prin pădure.

Fiind la mare preț datorită gustului delicios dar și a deja cunoscutelor efecte tămăduitoare, prețul ei pe piață în Japonia feudală era nici mai mult nici mai puțin decât greutatea ei în argint.

Iar greutatea ei nu e mică, Maitake putând ajunge și la 20 de kilograme. Lesne de înțeles de ce căutătorii de maitake dansau de bucurie când găseau această ciupercă rară și  nu divulgau niciodată secretul locului în au găsit-o.

Fiind perenă urma să crească din nou la poalele aceluiași arbore.

6 beneficii ale Maitake, atestate științific

Abia din anii 1980 s-a început cultivarea ei la scară largă, iar asta a permis oamenilor de știință să-i studieze proprietățile care până atunci aveau valoare de mit.

Studiile aveau să ateste calitățile legendare ale ciupercii. În urma experimentelor s-au evidențiat beneficiile extractului din Maitake, acesta având următoarele proprietăți terapeutice:

  • inhibă și reduce tumorile,
  • previne și vindecă diabetul,
  • previne și vindecă obezitatea,
  • ajută la protecția hepatică
  • reglează tensiunea arterială
  • are calități antivirale și antimicotice

Cercetătorii confirmă calitățile antioxidante ale ciupercii

Imunomodulator

Studii în domeniul biologiei celulare și moleculare ale unor echipe mixte de cercetători japonezi și americani au urmărit potențarea interferonului în imunoterapie în cazul pacienților cu cancer de prostată. Se știa că extractul bioactiv din ciuperca maitake are efecte imunomodulatoare și anticancerigene astfel că cercetătorii au combinat extractul de maitake cu interferonul și au testat in vitro efectul cumulat al celor două pe celule de cancer de prostată. Efectul a fost cel sperat. Extractul de maitake a potențat interferonul, observându-se o reducere considerabilă a celulelor maligne.

Efectul de imunomodulator al ciupercii Maitake rezidă în eficiența sa de regla activitatea leucocitelor. De a le stimula în caz de infecții virale, bacteriene sau de invazia altor agenți patogeni și de a le modera în cazul bolilor autoimune, când leucocitele încep a-și face de cap și atacă propriile celule ale organismului.

De exemplu, în cazul bolii autoimune ”vitiligo” leucocitele atacă melanocitele – celulele care produc melanina a cărei funcție este pigmentarea pielii și apărarea împotriva radiațiilor solare. Astfel apar petele depigmetate în diverse zone ale corpului. Ca imunomodulator, extractul de Maitake poate atenua activitatea leucocitelor asupra celulelor ”surori”, melanocitele.

Antitumoral

Alt studiu în domeniul vindecării și prevenirii cancerului, susținut timp de 15 ani asupra ciupercilor medicinale a dus la concluzia că ciuperca Maitake are cea mai mare capacitate de a inhiba creșterea tumorilor, dar și de a le reduce. Același studiu, continuat, a indicat așa-numita fracțiune-D din extractul de Maitake care administrată, în hrană, timp de 31 de zile a inhibat și a vindecat tumorile la șoarecii de laborator. Studiul concluzionează că fracțiunea-D din extractul de Maitake, poate fi la fel de eficientă ca antitumoral și în cazul oamenilor.

O serie de articole publicate în PMC (US National Library of Medicine Institutes of Health) redau amănunțit studiile efectuate și rezultate privind efectele antitumorale pe care le are extractul de Maitake, efectul de potențator al substanțelor deja folosite în chimioterapie atât pe celule canceroase provenind de la șoareci cât și pe celulele maligne recoltate de la oameni.

Reishi, sau Ganoderma Lucidum, stimulator al celulelor albe

Reishi, mai bine cunoscută drept Ganoderma, este folosită de peste 2000 de ani în medicina tradițională asiatică. Este tot o ciupercă ce crește la poalele arborilor în pădurile estului îndepărtat, căreia i s-au atribuit beneficii terapeutice remarcabile.

Sunt câteva proprietăți bine definite ale ciupercii, care au fost testate pe celule animale și umane.

Cea mai importantă proprietate a sa este aceea de puternic stimulator al sistemului imunitar. Sunt studii efectuate care au observat cum extractul de Ganoderma stimulează creșterea unui segment al leucocitelor, așa numitele ”celule ucigașe”.

Aceste celule sunt responsabile de lupta cu cancerul dar și cu infecțiile.

Un alt segment de leucocite care și-a intensificat în lupta cu cancerul de colon la intervenția extractului de Ganoderma sunt limfocitele, conform unui alt studiu pe pacienți suferinzi de cancer de colon. Toate aceste rezultate îi conferă ciupercii Ganoderma (Reishi) calitățile unui citostatic natural.

Aceste capacități terapeutice sunt atribuite unor constituenți activi ai ciupercii, în compoziția ei fiind indentificate polizaharide, fibre, oligozaharide, peptide și proteine, alcooli și fenoli, vitamine, aminoacizi și minerale (cupru, zinc, iod, seleniu și fier).

Deși până acum Ganoderma a fost folosită doar ca întăritor imunitar, toate aceste bioelemente active au numeroase proprietăți terapeutice. Acestea acționează cu succes în vindecarea unor afecțiuni ca hipertensiunea arterială, hepatita, artrita, nefrita, neurastenia, bronșita, astmul, ulcerul gastric, diabetul, anorexia, arteroscleroza și cancerul.

Frunza de Graviola – antiinflamator și antioxidant atestat

Graviola sau Annona muricata este un arbore din specia Annona ce crește în zonele tropicale ale continentului american. Annona muricata a fost folosită în medicina tradițională din totdeauna. Populația indigenă îi folosea în scop curativ frunza, fructul, coaja și rădăcina. În special frunza a dovedit proprietăți antiinflamatorii foarte eficiente, motiv pentru care era aplicată pentru a trata inflamațiile, durerile articulare și infecțiile de orice natură. În timp, vindecătorii tradiționali i-au descoperit și alte calități, dovedindu-se eficientă în tratarea diabetului, a bolilor de ficat  și chiar a cancerului.

Supuse cercetării intensive prin prisma tuturor aspectelor farmacologice care i se atribuiau, frunzele de Annona muricata s-au demonstrat de excepție pentru proprietățile lor antiinflamatoare și citostatice.

Cu asemenea rezultate știința s-a aplecat și mai mult asupra Annona muricata, descoperindu-se, după ani de studii, că elementele active din frunza de graviola ucid celulele maligne a 12 tipuri de cancer, între care, cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul de prostată, cancerul de colon, cancerul de ficat, cancerul de plămâni, cancerul de pancreas și limfomul.

Efectele terapeutice ale Graviola nu sunt doar anticancerigene. Proprietatea ei de puternic antiinflamator, plus alte calități terapeutice specifice, o recomandă ca tratament eficient pentru :

  • stimularea sistemului imunitar
  • gută
  • diabet
  • reumatism
  • infecții bacteriene, virale sau microbiene

Turmericul – antiinflamator, antioxidant cu valențe de citostatic natural

Turmericul (Curcuma longa rizomi) și-a demonstrat deja efectele curative atât pentru corp cât și pentru creier. Este folosit în bucătăria indiană de mii de ani drept condiment, dar și în medicina tradițională. Este o plantă erbacee, înrudită cu ghimbirul, care crește în India, sudul Chinei, Indonezia dar și în Africa.

  • Elementul care îi conferă turmericului deosebitele proprietăți curative este  curcumina.
  • Ea face din turmeric un foarte puternic anti-inflamator, ce poate concura cu antiinflamatoarele medicamentoase, fără a avea însă efecte secundare.
  • Turmericul crește capacitatea antioxidativă a organismului. Asta datorită proprietății curcuminei atât de a neutraliza radicalii liberi cât și de a stimula organismul să-și producă proprii antioxidanți.
  • Teste de laborator au demonstrat efectul inhibitor al curcuminei asupra celulelor canceroase. Împiedică răspândirea metastazelor și suprimă vasele de sânge care alimentează tumorile.
  • Curcumina și-a demonstrat eficiența și în cazul bolilor neurodegenerative, având efect în stimularea producerii hormonilor responsabili de refacerea celulei nervoase.

Un supliment care conține toate aceste minuni ale naturii , dar și altele la fel de valoroase, a fost deja gândit și brevetat.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these