ONCOFORTE – Uncaria tomentosa- Gheara mâței – coaja
DESCRIERE – origine, botanică, istorie- Gheara Mâței
Uncaria tomentosa este o liană din junglele tropicale ale Americii de Sud și Centrale. În mai multe limbi este cunoscută ca gheara pisicii sau gheara mâței, din cauza spinilor în formă de gheare (cat’s claw în engleză, deși acest nume este folosit și pentru alte plante, uña de gato în spaniolă).
Planta este folosită de mii de ani în medicina tradițională pentru vindecarea sau ameliorarea multor afecțiuni. Există două specii de gheara mâței utilizate în mod obișnuit în America de Nord și în Europa, Uncaria tomentosa și Uncaria guianensis, fiecare având proprietăți și utilizări diferite. Cele două sunt frecvent confundate, dar Uncaria tomentosa este mult mai mult cercetată pentru uz medical și pentru proprietățile sale imunomodulatoare, în timp ce U. guianensis poate fi mai utilă doar pentru osteoartrita. Uncaria tomentosa este la rândul ei împărțită în două varietăți cu diferite proprietăți și compuși activi, fapt ignorat de majoritatea producătorilor, ceea ce poate avea implicații semnificative atât asupra utilizării sale ca medicament alternativ, cât și în studiile efectuate pentru a dovedi sau a denunța eficacitatea acestuia.
Proprietăți terapeutice – Gheara mâței
Gheara mâței poate că este un remediu natural mai recent în America de Nord și Europa, dar are o istorie îndelungată în America de Sud, datând din timpul civilizației Inca. A fost folosită în medicina tradițională de către populațiile indigene din Anzi pentru a trata inflamațiile, reumatismul, ulcerul gastric, dizenteria și chiar tumorile. De asemenea, a fost utilizată în medicina populară din America de Sud pentru tratarea artritei, a afecțiunilor intestinale și a rănilor. Unul dintre cele mai impresionante efecte ale lianei de gheara mâței este capacitatea sa, dovedită știintific, de a repara ADN-ul.
Gheara mâței, această liană lemnoasă originară din pădurea tropicală a Amazonului, poate fi benefică în multe probleme grave de sănătate, ajutând organismul să elimine radicalii liberi care provoacă leziuni celulare. Radicalii liberi sunt cauza unor probleme minore, dar mai ales a unor probleme majore de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Studiile efectuate în laborator demonstrează, de asemenea, că gheara mâței poate stimula sistemul imunitar, poate dilata vasele de sânge, acționează ca un diuretic și relaxează mușchii netezi (cum ar fi intestinele). Cele mai frecvente acțiuni terapeutice observate de-a lungul timpului la gheara mâței sunt în următoarele afecțiuni:
- Artrite (5)
- Afecțiuni tumorale (6)(7)(8)(9)
- Hipertensiune arterială
- Imunomodulator și activator al sistemului imunitar
- Repararea ADN-ului (3)
- HIV/SIDA
- Tratarea inflamațiilor gastrointestinale (4)
Studii științifice – Gheara Mâței
Un studiu efectuat la Institutul Național Pentru Studiul și Tratamentul Tumorilor, din Milano, Italia, publicat și pe siteul Bibliotecii Medicale din S.U.A. a pus în evidență proprietatea extractului din coajă de gheara mâței de a reduce în proporție de până la 90% proliferarea celulelor tumorale de cancer la sân. Mai mult decât atât, acest extract a exercitat și o acțiune antimutagenică, adică a stopat transformarea celulelor sănătoase în celule tumorale.(10)
Studiul efectuat de către Universitatea Federală Santa Maria din Brazilia, cu extract de gheara mâței (Uncaria tomentosa) publicat pe siteul Bibliotecii Medicale din S.U.A. concluzionează: Datorită acțiunii de reducere a neutropeniei (scăderea neutrofilelor, care duce la scăderea accentuată a imunității) în tratamentul chimioterapeutic pe cancer la sân, cât și reparare a ADN-ului afectat, gheara mâței este un puternic adjuvant în tratamentul cancerului la sân. Așadar, persoanele afectate de cel mai frecvent cancer în rândul femeilor pot beneficia de acțiunile Uncaria tomentosa, iar împreună cu celelalte 25 de ingrediente valoroase ale Oncoforte® beneficiile vor fi multiplicate.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Memorial Sloan Kettering Cancer Center citează studiul desfășurat la Institutul de Biochimie al Academiei de Științe a Poloniei pentru determinarea acțiunii antiproliferative a extractului din coajă de gheara mâței. În rezultatele studiului se recomandă utilizarea extractelor din gheara mâței pentru realizare de medicamente anticancer.(11)
Departamentul de Patofiziologie al Universității de Medicină din Graz, Austria a desfășurat un studiu despre acțiunea extractului din coajă de gheara mâței asupra cancerului medular tiroidian, un tip de cancer care nu răspunde la radioterapie sau chimioterapie. Despre rezultate, comunicatul Universității spune „Aceste rezultate promițătoare arată oprirea creșterii tumorilor și potențialul apoptotic al extractului din această plantă, ceea ce îl recomandă a fi adăugat la celelalte terapii anticancer existente în acest moment. Studiul este publicat pe siturile Memorial Sloan Kettering Cancer Center (1)și al Bibliotecii Medicale din S.U.A.(2)(12)
Dezvoltarea liniilor celulare de leucemie a fost redusă cu ajutorul extractului din gheara mâței prin stimularea apoptozei (uciderea celulelor tumorale) într-un studiu efectuat de Universitatea din Toko, Taiwan.(14)
Poate că cel mai amplu studiu în care s-a dorit să se afle dacă gheara mâței (Uncaria tomentosa) poate avea acțiuni anticancerigene este cel desfășurat în Brazilia de către 10 universități, institute și facultăți de biologie, farmacie, medicină și chimie. Acest studiu a avut ca obiectiv cercetarea acțiunii antitumorale a extractului de coajă de gheara mâței (Uncaria tomentosa) asupra cancerului de vezică urinară, unul dintre cele mai maligne tipuri de cancer. Concluziile acestui studiu sunt mai mult decât relevante: „…În concluzie, am demonstrat că extractul de Uncaria tomentosa are un puternic efect inhibitor asupra dezvoltării celulelor tumorale de cancer de vezică, prin inducerea apoptozei, și sugerăm că extractul de gheara mâței (Uncaria tomentosa) poate deveni un remediu terapeutic pentru prevenția și/sau tratamentul acestui tip de cancer.” Puteți vedea aici rezultatul studiului publicat pe siteul Bibliotecii Medicale din S.U.A. (13)
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Bibliografie:
1.www.mskcc.org
2.www.ncbi.nlm.nih.gov
3.Reis SR, Valente LM, Sampaio AL, et al. Immunomodulating and antiviral activities of Uncaria tomentosa on human monocytes infected with Dengue Virus-2. Int Immunopharmacol. Mar 2008;8(3):468-476.
5.Mur E, Hartig F, Eibl G, et al. Randomized double blind trial of an extract from the pentacyclic alkaloid-chemotype of Uncaria tomentosa for the treatment of rheumatoid arthritis. J Rheumatol. Apr 2002;29(4):678-681.
6.Garcia Prado E, Garcia Gimenez MD, De la Puerta Vazquez R, et al. Antiproliferative effects of mitraphylline, a pentacyclic oxindole alkaloid of Uncaria tomentosa on human glioma and neuroblastoma cell lines. Phytomedicine. Apr 2007;14(4):280-284.
7.Pilarski R, Poczekaj-Kostrzewska M, Ciesiolka D, et al. Antiproliferative activity of various Uncaria tomentosa preparations on HL-60 promyelocytic leukemia cells. Pharmacol Rep. Sep-Oct 2007;59(5):565-572.
8.Rinner B, Li ZX, Haas H, et al. Antiproliferative and pro-apoptotic effects of Uncaria tomentosa in human medullary thyroid carcinoma cells. Anticancer Res. Nov 2009;29(11):4519-4528.
9.Garcia Gimenez D, Garcia Prado E, Saenz Rodriguez T, et al. Cytotoxic effect of the pentacyclic oxindole alkaloid mitraphylline isolated from Uncaria tomentosa bark on human Ewing’s sarcoma and breast cancer cell lines. Planta Med. Feb 2010;76(2):133-136.
10.The antiproliferative effects of Uncaria tomentosa extracts and fractions on the growth of breast cancer cell line. Riva L, Coradini D, Di Fronzo G, De Feo V, De Tommasi N, De Simone F, Pizza C. Anticancer Res. 2001 Jul-Aug;21(4A):2457-61.
11.Pilarski R, Poczekaj-Kostrzewska M, Ciesiolka D, et al. Antiproliferative activity of various Uncaria tomentosa preparations on HL-60 promyelocytic leukemia cells. Pharmacol Rep. Sep-Oct 2007;59(5):565-572.
12.Antiproliferative and pro-apoptotic effects of Uncaria tomentosa in human medullary thyroid carcinoma cells. Rinner B, Li ZX, Haas H, Siegl V, Sturm S, Stuppner H, Pfragner R. Anticancer Res. 2009 Nov;29(11):4519-28.
13.
Se poate administra si persoanelor care se afla in tratament cu medicatie impotriva ulcerului ?
Bună ziua, Ramona
Mulțumim de interes și de întrebare. printre multiplele beneficii ale plantei Uncaria tomentosa (Gheara mâței) se numără și tratarea inflamațiilor gastro-intestinale. Acest beneficiu este menționat în articol, dar probabil te-ai gândit că este vorba doar de acele inflamații la nivel intestinal. Această plantă, împreună cu celelalte ingrediente ale Oncoforte acționează benefic pe tot traiectul digestiv, începând cu esofagul, stomacul, și terminând cu intestinul subțire și colonul. Îți dorim multă sănătate.