Oncoforte – Camelia sinensis – Ceai verde
Descriere – origine, botanică, istorie – Ceaiul verde
Ceaiul verde, derivat din frunzele nefermentate de Camellia sinensis, este consumat pe scară largă și a câștigat o popularitate globală în ultimele decenii. Cultivată inițial în Asia de Est, planta și-a extins arealul și este acum cultivată și în Orientul Mijlociu sau în unele părți ale Africii. Cultul ceaiului a apărut în timpul dinastiei Han(206-220), atunci când au început să-i descopere proprietățile benefice și să îl folosească ca remediu terapeutic.
Frunzele folosite pentru producerea ceaiului verde sunt nefermentate. Sunt aburite sau încălzite imediat după recoltare. Acest lucru minimizează oxidarea polifenolilor, care reprezintă compușii cu rol antioxidant. Planta Camellia sinensis produce ceai alb, verde, oolong, pu-erh și negru, toate din aceleași frunze, dar cu un grad diferit de fermentație. Toate sortimentele de ceai din planta Camellia au o gamă largă de proprietăți medicinale și pot fi consumate atât ca o băutură caldă cât și rece. Planta trece prin diferite procese de recoltare și fermentare pentru a atinge niveluri diferite de oxidare a frunzelor, ceea ce conferă sortimentelor de ceai proprietăți diferite.
Ceaiul este unul dintre cele mai vechi și populare băuturi consumate în întreaga lume. Ceaiul negru reprezintă aproximativ 75% din consumul de ceai din lume și se consumă în Statele Unite, Marea Britanie și în restul Europei, pe când ceaiul verde este mai popular în Japonia și China , iar ceaiul Oolong și ceaiul alb sunt consumate în cantități mult mai mici în întreaga lume .
La scurt timp după recoltare, frunzele de ceai încep să se înmoaie și să se oxideze, adică substanțele chimice din frunze suferă modificări sub acțiunea unor enzime, care dau culoarea și aroma bine-cunoscută a ceaiului. Acest proces de oxidare poate fi oprit prin încălzire, ceea ce inactivează enzimele, numite oxidase, care au rol de a converti flavonoizii din frunze în compuși piolifenolici, de culoare închisă. Gradul de oxidare și alte aspecte ale procesării determină tipul de ceai.
Ceaiul verde, sau ceaiul virgin este fabricat din frunze nefierte, care nu sunt oxidate și sunt rulate prin procedee specifice de tăiere și răsucire.
Compoziție fitochimicale – Ceaiul verde
Ceaiul verde are în compoziție polifenoli, alcaloizi (teină, cafeină, teofilină și teobromină), aminoacizi, taninuri, carbohidrați, proteine, clorofilă, compuși organici volatili (substanțe care dau mirosul ceaiului), fluorură, aluminiu, minerale și oligoelemente , vitamina C, zaharuri. Polifenolii, un grup mare de substanțe chimice din plante care includ catechinele, sunt considerați a fi responsabili pentru beneficiile pentru sănătate. Cea mai activă catechină din ceaiul verde este 3-galat epigalocatechina (EGCG).
Proprietăți terapeutice – Ceaiul verde
Camellia sinensis, ceaiul verde are un conținut bogat în polifenoli şi catechine cu un puternic efect antioxidant, combătând oxidarea şi degradarea celulară produsă de radicalii liberi, prevenind procesele de îmbătrânire şi îmbolnăvire a organismului. Activitatea antioxidantă este potențată de moleculele de semnalizare redox. Persoanele ale căror celule nu mai produc suficiente molecule de semnalizare redox, le pot completa cu ajutorul unui supliment special.
Ceaiul verde este, de asemenea, un eficient hipocolesterolemiant (3), lipolitic, hepatoprotector, antimutagenic, prevenind şi tratând afecţiunile degenerative.
Consumul de ceai verde s-a dovedit că sporește șansele de supravieţuire la femeile cu cancer ovarian. Într-un studiu de 3 ani cu rezultate publicate în noiembrie 2004 în revista International Journal of Cancer, se arată că femeile cu cancer ovarian care au băut cel puţin o ceașcă de ceai verde zilnic au avut un risc de deces redus cu 56% față de cele care nu au băut deloc.
Ceaiul verde conține și substanțe fitochimice care pot stimula sistemul imunitar prin proprietățile lor antimicrobiene. Conform unui studiu din 1995 publicat în revista “Agenții antimicrobieni și chimioterapia “, s-a arătat că ceaiul verde stimulează activitatea leucocitelor și are și proprietăți antioxidante. Chiar a fost realizat un medicament cu extract din ceai verde, aprobat de FDA, pentru tratarea negilor genitali atât la femei cât și la bărbați.(4)(5)
Prin creșterea activității celulelor albe din sânge și acționând ca un antioxidant, ceaiul verde vă poate proteja corpul împotriva toxinelor și a altor agenți potențial nocivi care provoacă leziuni celulare și boli. Ceaiul verde îmbunătățește fluxul sanguin, și scade riscul de hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în 2009 în “British Journal of Nutrition”.(6)
Cercetătorii au stabilit că ceaiul verde poate îmbunătăți funcționarea sistemului cardiovascular prin menținerea sănătății și funcționării adecvate a vaselor de sânge. Ceaiul verde este recomandat pentru ameliorarea depresiei (7), este un eficient adjuvant în afecţiunile cardiovasculare, reglează metabolismul, creşte imunitatea organismului,este un bun energizant în cazurile de oboseală, asigură o bună funcţionare a ficatului, previne apariţia infecţiilor respiratorii şi digestive și este un adjuvant excelent în susținerea tratamentului diabetului zaharat, prin creșterea sensibilității la insulină.(7)(8)
Studii științifice – Ceaiul verde
Frunzele de ceai verde uscate conțin aproximativ 40% polifenoli, iar cea mai puternic dintre aceştia este EGCG 3-galat epigalocatechina.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Purdue a stabilit: “În prezența EGCG, celulele canceroase nu au reușit să crească sau să se extindă după divizare, probabil pentru că nu au atins dimensiunea minimă necesară pentru a se diviza căci s-a instalat apoptoza, sau moartea celulelor tumorale”.
EGCG, are rol antioxidant, considerat mult mai puternic decât proprietățile antioxidante ale vitaminei E sau vitaminei C.
Într-un studiu efectuat în 1997, cercetătorii de la Universitatea din Kansas au stabilit că extractul de ceai verde conținând EGCG este de două ori mai puternic decât resveratrolul, recunoscut pentru că distruge celulele canceroase.
Cercetătorii de la Institutul Cancerului de pe lângă Universitatea de Medicină din Hebei, China, au evidențiat într-un studiu că extractul de ceai verde oprește creșterea celulelor tumorale din cancerul de esofag și induce distrugerea (apoptoza) celulelor existente.(9)
Ceaiul verde poate avea proprietăți anti-cancer, conform unui studiu publicat în 1997 în “Jurnal de Biochimie celulară”. Cercetătorii au descoperit că ceaiul verde conține polifenoli care pot inhiba formarea de tumori. Studiul a fost efectuat asupra fumătorilor, iar cercetătorii au relevat că ceaiul are proprietăți anti-carcinogene care pot reduce riscul apariției cancerului pulmonar.
Ceaiul verde este considerat un element-cheie al prevenirii cancerului. Se cunoaște faptul că incidența cancerului de prostată este considerabil mai mică în unele țări asiatice. O posibilă explicație avansată de oamenii de știință este consumul ridicat de ceai în rândul populațiilor asiatice care au un adevărat ritual pentru servirea ceaiului. O scădere a riscului de cancer de prostată în rândul celor care au consumat mari cantități de ceai (este ideal consumul de extract sau pulbere) a fost menționată în studiul efectuat de 7 instituții de cercetare din Hong Kong.(10)
Cum ar putea ajuta ceaiul verde în prevenția cancerului? Printre numeroasele activități biologice, polifenolii – EGCG, EGC, ECG și EC – din compoziția ceaiului verde și catechinele – teaflavine și tearubigine – din ceaiul negru au activități puternic antioxidante. Aceste substanțe, în special EGCG (3-galat epigalocatechina), reduc activitatea radicalilor liberi și protejează deteriorarea ADN-ului, cauzată de speciile reactive de oxigen. S-a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde inhibă proliferarea celulelor tumorale și induc apoptoza în studiile de laborator făcute pe animale, dar și că acele catechine inhibă angiogeneza și invazivitatea celulelor tumorale. În plus, polifenolii din compoziția ceaiului verde pot proteja împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete (UV) și pot modula funcția sistemului imunitar. Nu ar trebui uitat faptul că toate plantele medicinale consumate sub formă de ceai își pierd multe dintre calitățile terapeutice din cauza tratamentului termic și a imposibilității dizolvării tuturor substanțelor în apă. Prin urmare, includerea extractului de ceai verde în formula Oncoforte® este forma ideală de a vă bucura de toate beneficiile sale.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Ceaiul verde, consumat de chinezi de mai bine de 5000 de ani, considerat un ajutor pentru o sănătate optimă, ajută la reducerea riscului de cancer. O dovedesc sutele de studii științifice efectuate de-a lungul timpului.
Mai mult de 50 de studii privind asocierea dintre consumul de ceai verde și riscul de cancer au fost publicate începând cu 2006. Aceste studii au fost făcute pe grupuri cu risc crescut de cancer de colon, cancer de sân, cancer ovarian, cancer de prostată și cancer de plămân (2).
Studii suplimentare au investigat dacă principalele catechine din ceaiul verde sau extractele de ceai verde modifică riscul de cancer de prostată. Într-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, 60 de bărbați au luat 200 mg de catechină din ceai verde sau un placebo de trei ori pe zi timp de 1 an.
Acești bărbați aveau neoplazie prostatică intraepitelială de grad înalt, care se consideră a fi un precursor al cancerului de prostată. După un an, au fost detectate mai puține forme de cancer de prostată în grupul celor care li s-au administrat catechine din ceaiul verde (1 caz la 30 de bărbați) comparativ cu grupul placebo (9 cazuri la 30 de bărbați). Acest studiu a fost efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Parma, Italia (11).
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Nagoya din Japonia, au testat potențialul anticancerigen al polifenolilor din ceaiul verde în prevenirea cancerului de sân.(12)
Aceștia au sugerat că există o legătură directă între consumul de ceai verde și un risc mai redus de cancer mamar, după ce au observat că riscul de cancer mamar la femeile japoneze care se mutaseră în Statele Unite și adoptaseră o dietă tipic americană a crescut vertiginos.
Concluzia logică pare să fie aceea că femeile americane pot micșora șansele de a intra în statisticile de cancer de sân incluzând ceaiul verde în dieta lor, sau consumând suplimente cu extract din ceai verde.
În cadrul unui studiu recent (ianuarie 2017) realizat în Coreea de Sud de cercetători a 6 institute de cercetare s-a evidențiat un risc mult mai redus de recidivă a cancerului de colon la pacienții operați, care au consumat extract de ceai verde, față de grupul de control care nu a consumat acest extract.(13) Chiar dacă nu intră în obișnuințele dumneavoastră consumul de ceai verde, și chiar dacă este nevoie de o mare cantitate de ceai pentru obținerea acestor efecte, este foarte la îndemână consumul periodic de Oncoforte®, care pe lângă extractul de caei verde, mai conține alte 25 de ingrediente prețioase.
Comandaţi Acum! > Livrarea Gratuită
Bibliografie:
1.www.mskcc.org
2.www.ncbi.nlm.nih.gov
3.Maron DJ, et al. Cholesterol-lowering effect of a theaflavin-enriched green tea extract: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2003 Jun 23;163(12):1448-53.
4.Gross G, Meyer KG, Pres H, Thielert C, Tawfik H, Mescheder A. A randomized, double-blind, four-arm parallel-group, placebo-controlled Phase II/III study to investigate the clinical efficacy of two galenic formulations of Polyphenon E in the treatment of external genital warts.J Eur Acad Dermatol Venereol. Nov 2007;21(10):1404-1412.
5.Stockfleth E, Beti H, Orasan R, et al. Topical Polyphenon E in the treatment of external genital and perianal warts: a randomized controlled trial.Br J Dermatol. Jun 2008;158(6):1329-1338.
6.Yang YC, et al.The protective effect of habitual tea consumption on hypertension. Arch Intern Med. 2004 Jul 26;164(14):1534-40.
7.Brown AL, Lane J, Coverly J, et al. Effects of dietary supplementation with the green tea polyphenol epigallocatechin-3-gallate on insulin resistance and associated metabolic risk factors: randomized controlled trial. Br J Nutr. Aug 19 2008:1-9.
8.Mackenzie T, Leary L, Brooks WB. The effect of an extract of green and black tea on glucose control in adults with type 2 diabetes mellitus: double-blind randomized study. Metabolism. Oct 2007;56(10):1340-1344.
9.Epigallocatechin-3-gallate promotes apoptosis and reversal of multidrug resistance in esophageal cancer cells. Liu L, Ju Y, Wang J, Zhou R. Pathol Res Pract. 2017 Oct;213(10):1242-1250. doi: 10.1016/j.prp.2017.09.006. Epub 2017 Sep 12
10.Reduced prostate cancer risk with green tea and epigallocatechin 3-gallate intake among Hong Kong Chinese men. Lee PMY, Ng CF, Liu ZM, Ho WM, Lee MK, Wang F, Kan HD, He YH, Ng SSM, Wong SYS, Tse LA. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2017 Sep;20(3):318-322. doi: 10.1038/pcan.2017.18. Epub 2017 Apr 18.
11.Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study. Bettuzzi S, Brausi M, Rizzi F, Castagnetti G, Peracchia G, Corti A.
Cancer Res. 2006 Jan 15;66(2):1234-40.
12.Regular consumption of green tea and the risk of breast cancer recurrence: follow-up study from the Hospital-based Epidemiologic Research Program at Aichi Cancer Center (HERPACC), Japan.
Inoue M, Tajima K, Mizutani M, Iwata H, Iwase T, Miura S, Hirose K, Hamajima N, Tominaga S.
Cancer Lett. 2001 Jun 26;167(2):175-82.
13.Green tea extracts for the prevention of metachronous colorectal polyps among patients who underwent endoscopic removal of colorectal adenomas: A randomized clinical trial.
Shin CM, Lee DH, Seo AY, Lee HJ, Kim SB, Son WC, Kim YK, Lee SJ, Park SH, Kim N, Park YS, Yoon H. Clin Nutr. 2017 Jan 29. pii: S0261-5614(17)30038-9. doi: 10.1016/j.clnu.2017.01.014. [Epub ahead of print]
Nu am stiut ca ceaiul verde este benefic in prevenirea cancerului , am sa-l consum mai des .
Domnule Chiţescu, ceaiul verde este într-adevăr mai mult decât revigorant și energizant. Ceaiul verde are proprietăți antioxidante deosebite. Mai trebuie să știți că prin fierbere sau infuzare se pierd foarte multe dintre calitățile sale. De aceea pulberea sau extractul, așa cum este prezent în Oncoforte sunt mult mai eficiente. În plus, aproape nici unul dintre remediile naturale cunoscute nu poate preveni sau trata singur cancerul. Este nevoie de un complex de remedii, cu concentrații mari, și atent selectate. Vă dorim multă sănătate!