CAROTENOID DIN FRUCTE ROȘII – LICOPENUL

Licopenul-Oncoforte-cancer

ONCOFORTECarotenoid din fructe roșii – Licopenul

DESCRIERE – origine, botanică, istorie – Licopenul

Ce este licopenul?

Această moleculă cu structură complexă a fost descoperită pentru prima dată în anul 1910. Licopenul este un fitonutrient cu rol antioxidant. Moleculele de licopen nu sunt create de corpul uman, dar sunt produse de plante pentru a se apăra împotriva factorilor de mediu agresivi, cum ar fi dăunători, toxine și radiații UV.

În loc să permită radicalilor liberi să se elibereze în interiorul plantelor, acestea creează diferite tipuri de fitonutrienți pentru a se proteja. Spre exemplu, expunerea prelungită la soare ajută radicaliil liberi să deterioreze celulele din organismele noastre, fără ca noi să avem o protecție similară cu a plantelor. Adăugarea acestor fitonutrienți în alimentația noastră ne conferă protecția necesară.

Dacă mâncăm în mod regulat fructe și legume de toate culorile, putem asigura suficienți fitonutrienți pentru a ne menține corpul sănătos. Utilizarea căldurii în timpul gătitului alimentelor bogate în licopen face ca moleculele lor să își modifice forma, să se îndoaie ușor și, prin urmare, să se absoarbă mai eficient în corpul nostru.

Spre deosebire de alte tipuri de fitonutrienți, carotenoidele ca licopenul nu prezintă degradarea calităților antioxidante prin fierbere. Licopenul se absoarbe mai rapid în grăsimi, este liposolubil.

Licopenul este un pigment carotenoid, găsit în tomate și alte fructe roșii, cum ar fi pepene verde, papaya, grapefruit roz și guava roz. Numele său este derivat din clasificarea speciilor de tomate, Solanum lycopersicum.

Licopenul, similar cu alți carotenoizi, este un pigment natural sintetizat de unele plante și microorganisme, dar nu de animale, el servește ca pigment adițional de lumină și protejează aceste organisme împotriva acțiunilor agresive ale oxigenului și a luminii. Carotenoizii sunt principalii pigmenți responsabili de culoarea legumelor și fructelor, ei sunt beta-caroten, luteină, zeaxantină și licopen.

Culoarea carotenoizilor se datorează multor legături duble de carbon conjugate, fiecare legătură dublă reduce energia necesară pentru ca electronii să treacă la stări de energie superioare, permițând moleculei să absoarbă lungimi de undă progresiv mai lungi. Licopenul absoarbe cea mai mare parte a spectrului vizibil, de aceea devine roșu.

Carotenoizii ca licopenul sunt pigmenți importanți din complecșii fotosintetici pigment-proteine din plante, bacterii fotosintetice, fungi și alge. Acestea sunt responsabile pentru culorile strălucitoare portocaliu-roșu ale fructelor și legumelor și îndeplinesc diverse funcții în fotosinteză.

Licopenul este un intermediar cheie în biosinteza multor carotenoide importante, cum ar fi beta-carotenul și xantofilele.

Conținutul de licopen al roșiilor depinde de specie și crește pe măsură ce fructele se maturizează. Spre deosebire de alte fructe și legume, în care conținutul nutrițional, cum ar fi vitamina C, este diminuat la gătit, prelucrarea tomatelor mărește concentrația de licopen biodisponibil.

Licopenul din pasta de tomate este de până la patru ori mai biodisponibil decât în roșiile proaspete. Motivul este că în alimentele vegetale brute, licopenul este insolubil în apă și este strâns legat de fibrele vegetale.

Produsele de tomate prelucrate, cum ar fi sucul de tomate pasteurizat, conțin o concentrație mai mare de licopen biodisponibil comparativ cu tomatele crude.

Rețineți, există anumite surse care fac presupunerea greșită că toate fructele roșii conțin licopen, când de fapt multe sunt pigmentate de alte substanțe chimice. Un exemplu este portocala roșie, care este colorată de antocianine, sau alte legume ce nu au culoarea roșie, de exemplu, sparanghelul care conține aproximativ 30μg licopen per 100 grame. (2)

Compoziție chimică – Licopenul

Licopenul aparține familiei de pigmenți numiți carotenoizi. Carotenoizii sunt terpenoizi, structurați sub forma unor lanțuri polienice, larg răspândite în natură și care conferă în mod natural culoarea galben, portocaliu, roșu a fructelor și legumelor.

În general, ei sunt solubili în grăsimi și uleiuri, dar nu în apă. În plante, carotenoizii apar în mod natural în cromoplaste, dând culoarea fructelor și legumelor. Animalele și oamenii, însă, obțin carotenoizii prin alimentație. Fiind solubili în grăsimi, este mai facilă absorbția din suplimente alimentare în care se află în stare pură(în special cele uleioase), o mare parte din cantitatea prezentă în legume și fructe pierzându-se. 

Proprietăți terapeutice – Licopenul

Beneficiile licopenului sunt multiple:

  • Unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume Antioxidanții au capacitatea de a preveni și de a lupta împotriva bolilor. Ei neutralizează radicalii liberi , adică reduc procesul de oxidare a celulei. Activitatea antioxidanților este reglată de prezența în organism a moleculelor de semnalizare redox. Echilibrul redox este cheia sănătății celulei. Din păcate, foarte puțină lume cunoaște acest lucru, biologia redox fiind cea mai nouă ramură a biologiei și medicinei, cu descoperiri din ce în ce mai surprinzătoare și utile, în același timp. Spre exemplu, consumul de antioxidanți în cazul unui deficit de molecule de semnalizare redox poate crea dezechilibre și mai mari, care vor intensifica un proces tumoral. De aceea este esențial să fie completate aceste molecule cu ajutorul singurului supliment redox din lume.(1)

  • Ajută la prevenirea cancerului și la încetinirea multiplicării celulelor mai multor tipuri de cancer. (3)

  • Păstrează sănătatea ochilor. Licopenul protejează ochii de stresul oxidativ care provoacă boli oculare . Departamentul de Farmacologie al Institutului de Medicină din India a descoperit că licopenul poate avea capacitatea de a preveni sau întârzia cataracta într-o mare majoritate a cazurilor.

  • Protejează pielea împotriva radiațiilor UV (6)

  • Reduce durerea neuropatică. Neuropatia sau durerea neuropatică este o afecțiune complexă a durerii cauzată de leziuni ale nervilor adesea însoțite de leziuni ale țesuturilor moi.

  • Protejează împotriva astmului (4)

  • Licopenul protejează creierul, are beneficii neurologice. La pacienții cu boală Alzheimer care au dezvoltat starea de debilitare potențială, licopenul reduce deteriorarea neuronilor prin interacțiuni mitocondriale specifice. 

  • Îmbunătățește sănătatea inimii. Este recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale. Previne câteva boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, ischemia miocardică și ateroscleroza. (5)

  • Menține oasele puternice. Vitamina K și calciul nu sunt singurele substanțe care vă mențin oasele puternice. Licopenul ajută, prin reducerea stresului oxidativ, la menținerea unei structuri osoase normale.

Studii științifice – Licopenul

Ca rezultat al liposolubilității sale înalte, licopenul trece prin bariera hematoencefalică, având efecte neuroprotective prin accelerarea mecanismelor de apărare antiinflamatoare ale creierului și prin reglarea acumulării de oxid nitric, de asemenea, prezintă efecte protectoare împotriva stresului oxidativ și ameliorează efectele toxice ale glutamatului monosodic prezent în majoritatea alimentelor procesate.

În plus, studiile epidemiologice au sugerat că suplimentarea cantității de licopen scade semnificativ concentrațiile serice ale lipoproteinelor cu densitate scăzută,  așa-numitul colesterol rău (LDL), colesterolul total al serului și tensiunea arterială sistolică.

Licopenul prezintă efecte citotoxice în multe linii celulare canceroase, mai ales cel de prostată. Un studiu efectuat de Departamentul pentru Științele Nutriției al Universității Illinois din SUA, a arăta că o cantitate de suplimentară de licopen în dietă reduce riscul de cancer de prostată.(8)

Un studiu de o amploare deosebită, efectuat de institute, universități și spitale din S.U.A., Germania și Australia a evidențiat acțiunea antitumorală a licopenului, precum și de stopare a dezvoltării metastazelor în cancerul ovarian.(7)

Beneficiile consumului suplimentar de licopen în cancerul pulmonar, precum și reducerea riscului de instalare a steatozei hepatice și a cancerului hepatic la fumători, au fost comunicate în urma studiului interdisciplinar efectuat de mai multe institute și universități din SUA și Japonia. (9) O acțiune intensificată a licopenului a fost observată atunci când a fost adăugată și vitamina C odată cu consumul ridicat de licopen. (10) Acesta a fost și motivul pentru care compoziția Oncoforte® a fost atent și echilibrat gândită, pentru a conține ingrediente sinergice, care își potențează reciproc acțiunile.

Oncoforte - cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul

Comandaţi Acum! >     Livrarea Gratuită

Studiile epidemiologice arată că populațiile care au o dietă bogată în tomate, conținând niveluri ridicate de licopen, prezintă un risc mai scăzut de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Mai mult, extinderea studiilor experimentale a demonstrat că molecula de licopen prezintă o pronunțată activitate antitumorală. Lanțul extins polienic, conjugat al licopenului este un sistem bogat în electroni, susceptibil de a ataca reactivii electrofili. Prin urmare, carotenoidele ca licopenul sunt instabile și foarte reactive față de oxigen și radicalii liberi.

Această reactivitate a licopenului este baza activității sale antioxidante în sistemele biologice, reactivitate care ar putea contribui la eficacitatea sa ca agent anticancerigen.

Departamentul de Gastroenterologie şi Hepatologie al Universităţii Utrecht, din Olanda, a publicat rezultatele unui studiu care a arătat legătura dintre consumul suplimentar de carotenoizi (inclusiv licopen) la care s-au adăugat vitaminele C și E, și reducerea riscului de cancer de colon. La fel ca în studiul menționat mai înainte, toate aceste ingrediente sunt prezente în compoziția Oncoforte®. Studiul a implicat zeci de cercetători și a vizat întregul teritoriu european. (11)

Un alt studiu, efectuat de data aceasta de cercetătorii Universității Portsmouth din Marea Britanie, arată eficiența licopenului în cancerul de sân și cancerul de prostată, prin inhibarea creșterii celulelor tumorale. (12)

Cancerul gastric, al șaptelea ca incidență și al patrulea ca mortalitate la nivel global, a beneficiat de rezultatele unui studiu al Departamentului de Chirurgie Gastrointestinală al Spitalului Taizhou din China. Acest studiu a arătat inhibarea dezvoltării celulelor tumorale prin administrarea de licopen, și este doar unul dintre multele studii cu aceleași obiective și rezultate. (13)

  • Activitatea de oxidoreducere (redox)

Stresul oxidativ este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la creșterea riscului de cancer. Sistemul de legături duble conjugate prezente în formula moleculei de licopen îi permite reducerea formelor toxice de oxigen cât și a unui spectru larg de radicali liberi. Licopenul dezactivează o serie de radicali liberi, cum ar fi peroxidul de hidrogen, dioxidul de azot, etc., prin inducerea modulației echilibrului redox, reglarea semnalizării factorului de creștere și  modificarea enzimelor legate de creșterea celulelor anormale.

Oncoforte - cel mai puternic aliat în lupta cu cancerul

Comandaţi Acum! >         Livrarea Gratuită

Bibliografie:

1.www.mskcc.org

2.www.ncbi.nlm.nih.go

3.Olmedilla B, et al. A European multicentre, placebo-controlled supplementation study with alpha-tocopherol, carotene-rich palm oil, lutein or lycopene; analysis of serum responses. Clin Sci (Lond) 2002;102:447-56.

4.Neuman I, Nahum H, Ben-Amotz A. Reduction of exercise-induced asthma oxidative stress by lycopene, a natural antioxidant. Allergy 2000;55:1184-9.

5.Lycopene and risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of observational studies. Song B, Liu K, Gao Y, Zhao L, Fang H, Li Y, Pei L, Xu Y. Mol Nutr Food Res. 2017 Sep;61(9). doi: 10.1002/mnfr.201601009. Epub 2017 Apr 27.

6.Molecular evidence that oral supplementation with lycopene or lutein protects human skin against ultraviolet radiation: results from a double-blinded, placebo-controlled, crossover study. Grether-Beck S, Marini A, Jaenicke T, Stahl W, Krutmann J. Br J Dermatol. 2017 May;176(5):1231-1240. doi: 10.1111/bjd.15080. Epub 2017 Mar 15.

7.Lycopene reduces ovarian tumor growth and intraperitoneal metastatic load. Holzapfel NP, Shokoohmand A, Wagner F, Landgraf M, Champ S, Holzapfel BM, Clements JA, Hutmacher DW, Loessner D. Am J Cancer Res. 2017 Jun 1;7(6):1322-1336. eCollection 2017.

8.Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Rowles JL 3rd, Ranard KM, Smith JW, An R, Erdman JW Jr. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2017 Dec;20(4):361-377. doi: 10.1038/pcan.2017.25. Epub 2017 Apr 25. Review.

9.Tobacco carcinogen induces both lung cancer and non-alcoholic steatohepatitis and hepatocellular carcinomas in ferrets which can be attenuated by lycopene supplementation. Aizawa K, Liu C, Tang S, Veeramachaneni S, Hu KQ, Smith DE, Wang XD. Int J Cancer. 2016 Sep 1;139(5):1171-81. doi: 10.1002/ijc.30161. Epub 2016 May 14.

10.Inverse Association between Dietary Intake of Selected Carotenoids and Vitamin C and Risk of Lung Cancer. Shareck M, Rousseau MC, Koushik A, Siemiatycki J, Parent ME. Front Oncol. 2017 Feb 28;7:23. doi: 10.3389/fonc.2017.00023. eCollection 2017.

11.Plasma and dietary carotenoids and vitamins A, C and E and risk of colon and rectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Leenders M, Leufkens AM, Siersema PD, van Duijnhoven FJ, Vrieling A, Hulshof PJ, van Gils CH, Overvad K, Roswall N, Kyrø C, Boutron-Ruault MC, Fagerhazzi G, Cadeau C, Kühn T, Johnson T, Boeing H, Aleksandrova K, Trichopoulou A, Klinaki E, Androulidaki A, Palli D, Grioni S, Sacerdote C, Tumino R, Panico S, Bakker MF, Skeie G, Weiderpass E, Jakszyn P, Barricarte A, María Huerta J, Molina-Montes E, Argüelles M, Johansson I, Ljuslinder I, Key TJ, Bradbury KE, Khaw KT, Wareham NJ, Ferrari P, Duarte-Salles T, Jenab M, Gunter MJ, Vergnaud AC, Wark PA, Bueno-de-Mesquita HB. Int J Cancer. 2014 Dec 15;135(12):2930-9. doi: 10.1002/ijc.28938. Epub 2014 May 14.

12.Lycopene acts through inhibition of IκB kinase to suppress NF-κB signaling in human prostate and breast cancer cells.Assar EA, Vidalle MC, Chopra M, Hafizi S. Tumour Biol. 2016 Jul;37(7):9375-85. doi: 10.1007/s13277-016-4798-3. Epub 2016 Jan 16.

13.INHIBITORY EFFECT OF LYCOPENE AGAINST THE GROWTH OF HUMAN GASTRIC CANCER CELLS. Zhou S, Zhang R, Bi T, Lu Y, Jiang L. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2016 Jul 3;13(4):184-190. doi: 10.21010/ajtcam.v13i4.24. eCollection 2016.

About the Author

2 thoughts on “CAROTENOID DIN FRUCTE ROȘII – LICOPENUL

    1. Stimată Alexandra,
      Este ideal să puteți mânca permanent, nu numai tomate, dar cât mai multe legume și fructe crescute organic. Cu toate acestea, în cazul unor persoane, cu anumite slăbiciuni, cu intoleranțe gastrice, cu alte afecțiuni cronice, fie nu este posibil, fie organismul este atât de slăbit încât nu este suficient aportul din alimentație. De aceea, Oncoforte, care se încadrează în categoria suplimentelor alimentare, și prin urmare suplimentează carențele alimentare sau aduce un plus de nutrienți benefici în perioadele de suprasolicitare ale organismului, este foarte indicat în susținerea sistemului imunitar și în oprirea proceselor oxidative.
      Vă dorim multă sănătate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these